Категорія
Новини
Дата

Ракета SpaceX вивела на орбіту першу глобальну місію із вивчення гідросфери Землі

У пʼятницю, 16 грудня, ракета SpaceX стартувала з американо-французьким супутником, призначеним для проведення безпрецедентного глобального дослідження поверхневих вод Землі, пише Reuters. Очікується, що ця місія проллє світло на наслідки зміни клімату.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ракета-носій Falcon 9 злетіла зі стартового майданчика на базі космічних сил США Ванденберг. Старт, керований командою NASA, був показаний у прямому ефірі на вебтрансляції космічного агентства США. Розгінний блок Falcon 9 із супутником вийшов на орбіту за девʼять хвилин, перед тим багаторазовий нижній ступінь відокремився від ракети і полетів назад на Землю.
  • Супутник поверхневих вод і топографії океану, або SWOT, було випущено на свою стартову орбіту на висоті близько 850 км над планетою менш ніж за годину після запуску. Центральним елементом супутника є передова мікрохвильова радіолокаційна технологія для збору даних з високою чіткістю про океани, озера, водосховища і річки на 90% земної кулі.
  • Дослідники кажуть, що дані, які збираються за допомогою радіолокаційних знімків не рідше двох разів на 21 день, будуть використовуватися для покращення моделей циркуляції океану, підтримки прогнозів погоди та клімату й допомоги в управлінні запасами прісної води у регіонах, що постраждали від посухи.
  • SWOT розроблявся космічним агентством США майже 20 років за участю колег з Канади та Великої Британії та став однією з 15 місій, перерахованих Національною дослідницькою радою як проєкти, які NASA має здійснити у найближче десятиліття.
  • Одним із основних напрямів місії є вивчення того, як океани поглинають атмосферне тепло та вуглекислий газ у процесі, який природно регулює глобальні температури й допомагає звести до мінімуму зміну клімату.

Контекст

Тиждень тому ракета SpaceX вивела на орбіту 40 супутників OneWeb. OneWeb будує групу із 648 супутників на низькій навколоземній орбіті. Спочатку компанія уклала контракт на запуск усіх супутників на російських ракетах «Союз». Але після вторгнення Росії в Україну в лютому тодішній очільник «Роскосмосу» Дмитро Рогозин вимагав від OneWeb гарантій, що супутники не використовуватимуться для воєнних цілей, а британський уряд продасть свою частку. 

OneWeb не пристала на ці вимоги «Роскосмосу», що коштувало їй $230 млн.

Наступні два спеціальні запуски OneWeb із SpaceX заплановані на весну наступного року на додачу до ще одного запуску з ISRO.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні