Категорія
Новини
Дата

Ракета SpaceX вивела на орбіту 40 супутників OneWeb

Американська компанія SpaceX успішно запустила на орбіту 40 супутників комунікаційної компанії-конкурентки OneWeb, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • OneWeb будує групу з 648 супутників на низькій навколоземній орбіті. Спочатку компанія уклала контракт на запуск усіх супутників на російських ракетах «Союз». Але після вторгнення Росії в Україну в лютому тодішній очільник «Роскосмосу» Дмитро Рогозин вимагав від OneWeb гарантій, що супутники не використовуватимуться для військових цілей, а британський уряд продасть свою частку. 
  • OneWeb не пристала на ці вимоги «Роскосмосу», що їй коштувало $230 млн.
  • «Раніше цього року я був упевнений, що ми знайдемо спосіб відновити запуски, – сказав Bloomberg генеральний директор OneWeb Ніл Мастерсон. – І я подумав, що ми знайдемо спосіб зробити щось зі SpaceX».
  • OneWeb уклала угоди про запуск зі SpaceX, Індійською організацією космічних досліджень (ISRO) та стартапом Relativity. 
  • Після запуску в четвер о 17:27 за місцевим часом із Флориди загальна кількість супутників OneWeb на орбіті досягла 502, що, за словами Мастерсона, дає компанії 80% покриття земної кулі. 
  • Наступні два спеціальні запуски OneWeb із SpaceX заплановані на весну наступного року на додачу до ще одного запуску з ISRO.

Контекст

У березні OneWeb, що розвиває власну мережу супутникового інтернету, відмовилась від співпраці з російською держкопорацією «Роскосмос». Її супутники мав запускати конкурент – SpaceX Ілона Маска. Запуск групи із 36 супутників був запланований на 5 березня 2022 року.

Британський уряд – головний акціонер OneWeb, він інвестував у стартап $500 млн у 2020 році разом з індійською телекомунікаційною компанією Bharti Global.

Обсяг сузірʼя супутників OneWeb тьмяніє порівняно зі SpaceX, яка вже запустила на орбіту понад 3500 супутників. Обидві компанії почали надавати послуги клієнтам, водночас OneWeb забезпечує покриття на Алясці, в Канаді, Гренландії та Великій Британії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні