Категорія
Новини
Дата

Ракетні обстріли збільшили донати на ЗСУ майже вдвічі за місяць

У дні масованих обстрілів цивільної інфраструктури українці активніше підтримували ЗСУ. Лише за жовтень пожертви на три популярні благодійні фонди країни – United24, «Повернись живим» та Фонд Притули – становили 1,5 млрд грн, повідомляє Опендатабот. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільші збори зафіксовано на платформі United24. За півроку роботи платформи на рахунки НБУ зайшло понад 6,8 млрд грн.
  • 83% коштів, або 5,6 млрд грн, українці надіслали на рахунок ЗСУ. На рахунок для медичної допомоги надійшло 745 млн грн – це 11% від загальної суми, на гуманітарну допомогу припадає лише 429 млн грн або 6% від суми надходжень.
  • Найбільше грошей за місяць задонатили у липні – 2,24 млрд грн. Основний сплеск у розмірі припадає на тиждень з 04 по 10 липня. Тоді українці задонатили 1,86 млрд грн – це 83% від усіх надходжень липня. Ймовірно, це сталося після трагедії з обстрілом торгівельного центру в Кременчуці. У серпні та вересні, в середньому, українці донатили 90 млн грн на тиждень.
  • Після першого великого бомбардування енергетичної інфраструктури з 10 по 16 жовтня сума донатів за тиждень зросла на 36%. Обстріли наступного тижня збільшили підтримку ЗСУ у 2,8 разів – аж на 251 млн грн.
  • Від початку великого вторгнення фонд «Повернись живим» зібрав майже 5 млрд грн. Так само, як у випадку з United24, кількість донатів та їх сума суттєво зросли після початку масованих обстрілів інфраструктури у жовтні. За період з 10 по 16 жовтня українці задонатили 108 млн грн. Це в 1,6 разів більше, аніж за тиждень до того.
  • Схожа ситуація відбулася й після масових обстрілів у листопаді. З 14 по 20 листопада українці поповнили рахунки фонду на 140 млн грн. Це у 2,3 рази більше, аніж за тиждень до того. 
  • Фонд Притули за 9 місяців від великого вторгнення зібрав трохи більше 3 млрд грн. Кількість пожертв після початку масових обстрілів цивільної інфраструктуру суттєво зросла – у більш ніж три рази за місяць.

Контекст

За останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

Більшість українських міст були знеструмлені. Російська ракети влучили в три багатоповерхових будинки, загинуло 10 людей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні