Категорія
Новини
Дата

Рашкован анонсував засідання Ради МВФ щодо України до кінця року. Які питання залишаються відкритими

Наступне засідання Ради директорів МВФ щодо перегляду Програми розширеного фінансування (EFF) для України відбудеться орієнтовно наприкінці листопада чи в грудні цього року. Про це повідомив у інтервʼю Forbes заступник виконавчого директора МВФ від України Владислав Рашкован. За його словами, відкритими залишаються питання держбюджету, повернення довоєнного оподаткування, декларування доходів і контролю за PEP.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, місія Фонду, ймовірно, пройде після Річних зборів МВФ та Світового банку, що відбудуться в жовтні. 
  • «Ще одна умова програми, що створює обмеження в часі, – бюджет. Це фактично prior action, тому, з одного боку, потрібно дочекатися його ухвалення (найімовірныше наприкінці листопада – у грудні), з іншого – час у нас є», – пояснив Рашкован.
  • Він зазначив, що відкритими залишаються ще три ключові питання.
  • Перше – законопроєкт (№8401) про повернення довоєнного оподаткування ухвалений та підписаний президентом. «Питання, наскільки він співпадає з тим, що ми обіцяли в програмі МВФ. Фонд ще вивчає це питання, але, думаю, за потреби у нас є достатньо часу, щоб скорегувати закон. Ця ініціатива також важлива в рамках обговорень президента з бізнесом щодо концентрації функцій перевірок бізнесу в одній організації», – сказав Рашкован.
  • Друге – декларування. За його словами, ця дискусія майже завершилася. «Вона, зокрема, стосується того, як спростити процес, у тому числі прибравши жорстке покарання за технічні помилки. Особливо коли дані щодо декларанта вже є в базах даних, якими володіє держава. Чомусь мені здається, що фінальна версія не сподобається ані корупціонерам, ані антикорупціонерам. Але з цим питанням треба рухатися вперед. Нещодавні публічні випадки є додатковою причиною повернути декларування», – зазначив заступник директора МВФ від України.
  • Третє – контроль за PEP, що на початку війни був скорочений до трьох років. «Тут також я впевнений, що до вересня ми вирішимо це питання. До нього прикута увага, в тому числі наших американських та європейських партнерів», – зазначив Рашкован.

Контекст

На початку липня Програму розширеного фінансування (EFF) МВФ для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову та митну служби, Оператора ГТС. 

МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну та фінансову стабільність України й додати імпульсу реформам. 

Зокрема, до кінця вересня Україна має відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 рік.

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це – одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні