Категорія
Новини
Дата

Реєстр має бути відкритий, але з винятками. Що Зеленський пропонує змінити у законопроєкті про відновлення декларування

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді зробити відкритим доступ до Реєстру декларацій, але з низкою винятків. Про це йдеться у пропозиціях президента до законопроєкту №9534, який він ветував 12 вересня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Президент пропонує встановити, що до закінчення або скасування воєнного стану НАЗК забезпечує відкритий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • Водночас Зеленський зазначає, що у відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані військовослужбовцями Держприкордонслужби, Держспецзвʼязку, Управління держохорони, ЗСУ та інших військових формувань. 
  • До завершення воєнного стану також не відображатимуться декларації співробітників поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, поранених, полонених, миротворців, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. 
  • НАЗК вилучає з відкритого доступу такі декларації на підставі письмового подання керівника держоргану, де проходить службу декларант, йдеться у пропозиціях президента.
  • Голова держави пропонує встановити, що з дня, який настає за днем припинення або скасування воєнного стану, НАЗК має забезпечити відкритий доступ до декларацій, які містяться в Єдиному держреєстрі, всім особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Водночас НАЗК має забезпечити відкритий цілодобовий доступ до держреєстру не пізніше, ніж через 60 днів із дня набрання чинності цим законом, йдеться у пропозиціях президента.

Контекст

5 вересня Верховна Рада повернула обовʼязкове декларування статків державних посадовців. До останнього фінальна редакція законопроєкту №9534 була невизначеною: у парламенті точилися дискусії про те, чи варто робити реєстр декларацій публічним, як і було до повномасштабної війни.

Днем раніше антикорупційний комітет ВР підтримав поновлення декларування у закритому для громадськості форматі. Аналогічне рішення ухвалено й на засіданні голів фракцій.  

Шанс відкрити реєстр був перед самим голосуванням у залі парламенту, однак відповідна поправка до закону набрала лише 199 голосів нардепів при необхідних 226.

Як тепер функціонуватиме декларування, що було відсутнім понад півтора року, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

6 вересня НАЗК звернулося до Зеленського з проханням накласти вето на законопроєкт 9587-Д щодо обовʼязкового декларування статків державних посадовців.

12 вересня президент Зеленський наклав вето на ухвалений нардепами законопроєкт 9587-Д. За словами Зеленського, документ із його пропозиціями повернули на повторний розгляд до парламенту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні