Регулятор ЄС перевірить інвестиції Microsoft у OpenAI /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Регулятор ЄС перевірить інвестиції Microsoft у OpenAI

Колаж Анна Наконечна

Фінансова підтримка Microsoft виробника ChatGPT компанії OpenAI може підпадати під дію правил ЄС про злиття, заявили антимонопольні органи ЄС, пише Reuters. Раніше аналогічне попередження озвучував і британський регулятор.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Американський гігант програмного забезпечення, який минулого року зобовʼязався інвестувати понад $10 млрд в OpenAI, не маючи права голосу в раді директорів, заявив, що не володіє жодною частиною OpenAI.
  • Європейська комісія раніше заявляла, що уважно стежить за розвитком подій.
  • «Європейська комісія перевіряє, чи можуть інвестиції Microsoft в OpenAI підлягати перегляду відповідно до Регламенту ЄС про злиття», – йдеться в заяві виконавчого органу ЄС, який забезпечує дотримання вимог із питань конкуренції.
  • У повідомленні йдеться, що деякі угоди, укладені між великими гравцями цифрового ринку та розробниками й постачальниками генеративного штучного інтелекту, досліджуються щодо їхнього впливу на динаміку ринку. Назви компаній не вказані.
  • Комісія у вівторок також дала зацікавленим сторонам час до 11 березня, щоб вони надали відгуки щодо конкуренції у віртуальних світах та генеративного штучного інтелекту. Регулятор також направив запити на інформацію декільком великим цифровим компаніям на ці дві теми.
  • Очільниця антимонопольного відомства ЄС Маргрете Вестагер запросила підприємства та експертів розповідати про будь-які проблеми конкуренції в цих галузях, а також закликала стежити за партнерськими відносинами в галузі ШІ, щоб гарантувати, що вони не спотворюють ринок.

Контекст

Microsoft відіграватиме роль спостерігача без права голосу в новій раді директорів компанії OpenAI. Стартап у галузі штучного інтелекту прагне зміцнити своє корпоративне управління після кадрового перевороту.

У грудні стало відомо, що Управління з питань конкуренції та ринків (CMA) Великої Британії вивчає, чи призвело партнерство між Microsoft і OpenAI, включаючи недавні кадрові зміни у розробника ChatGPT, до злиття і як це може вплинути на конкуренцію. Останнім часом в управлінні OpenAI відбулася низка змін, у деяких з яких брала участь Microsoft. У світлі цих подій CMA зараз запускає обговорення і перевірить, чи призвело партнерство до набуття контролю (коли одна сторона має суттєвий вплив, фактичний контроль чи понад 50% права голосу над іншою організацією), чи до зміни характеру контролю одного субʼєкта над іншим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні