Категорія
Картина дня
Дата

Рекрутер, який привів Тіма Кука в Apple. Heidrick & Struggles заходить до України, купивши WE Partners. Як зміниться ринок найму топів

Рекрутер, який привів Тіма Кука в Apple. Heidrick & Struggles заходить до України, купивши WE Partners. Як зміниться ринок найму топів

На український ринок виходить американська Heidrick & Struggles – один із п'яти світових лідерів у сфері управлінського консалтингу та рекрутингу. Для роботи тут компанія купує місцеву WE Partners. Скільки коштувала угода та які плани в американців щодо України

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Чиказька Heidrick & Struggles 21 грудня оголосила про вихід на український ринок через купівлю місцевої WE Partners. Цей крок – частина стратегії H&S щодо розширення на важливі для компанії локальні ринки. Водночас вона також зайшла до Казахстану через офіс WE Partners та Росію через купівлю консалтингової компанії RosExpert і тепер працює у 32 країнах. Вона допомагає наймати менеджерів вищої ланки, консультує з питань винагороди та карʼєрного зростання та супроводжує організаційні трансформації підприємств. Серед її клієнтів Google, Microsoft та Westinghouse Electric.

Після злиття українська команда WE Partners залишиться незмінною: 19 людей продовжать роботу під брендом Heidrick & Struggles. Угода включає мотиваційну програму, націлену на збереження команди, що управляє, як мінімум до 2027 року, включно з її власниками Тетяною Фурцевою та Максимом Зайченко. H&S – це доступ до глобальної експертизи; вони роблять ставку на інновації, вивчають та прогнозують майбутні потреби клієнтів, описує покупця своєї компанії Фурцева. «H&S привів Сатью Наделлу в Microsoft, а Тіма Кука – в Apple», – нагадує вона.

Переговори про угоду тривали близько півроку, і H&S очікує, що завершить її в першому кварталі 2022-го. Вартість купівлі поки що не розголошується. Ціна може коливатися в межах $7–10 млн, за словами одного з гравців ринку, який представляє глобального конкурента H&S та не захотів, щоб його імʼя згадувалося в цій статті. «На відміну від багатьох своїх сусідів по ринку, WE Partners прибуткові, мають гарну маржинальність», – вважає він.

Heidrick & Struggles – публічна компанія (капіталізація – $829 млн) та точно опублікує суму угоди в своєму річному звіті, каже керівник українського офісу Korn Ferry Роман Бондар. «Наразі оцінити угоду неможливо. Консалтинговий бізнес оцінюють по-різному: одні привʼязуються до виторгу, інші – до EBITDA», – стверджує він.

$200 000 за найм топменеджера

WE Partners з 2008 року займається пошуком, оцінкою та розвитком керівників найвищого рівня, володіє експертизою у шести галузях: промисловість, технології та телекомунікації, споживчий ринок та роздрібна торгівля, агропромисловість, охорона здоровʼя, банки та фінансові інститути.

Компанія оцінює український ринок Executive Search $5–6 млн на рік, а свою частку на ньому – у 30%. Прибуток WE Partners у 2020 році – 10,4 млн грн за виручку 40,4 млн грн, свідчать дані YouControl. У 2021 році компанія очікує отримати близько 55 млн грн виторгу. Для порівняння: збиток Heidrick & Struggles за 2020 рік – $37,7 млн при виручці $621,6 млн.

WE Partners не розкриває свого прайс-листа. Середній чек рекрутингової компанії в Україні за найм топменеджера із зарплатою близько $10 000 на місяць може становити $35 000–40 000, каже Ігор Кабузенко, керуючий партнер конкурента Ward Howell. «Це середня сума, але максимальні бувають більшими. Були чеки і на 200 000 доларів», – стверджує він. Рекрутингові компанії зазвичай отримують за найм третину річної зарплати топменеджера, каже Єгор Григоренко, керівник департаменту консалтингу Deloitte.

Ціна залежить від стратегії компанії, вважає Бондар із Korn Ferry. «Наш мінімальний гонорар – $70 000. Ми – преміальна компанія», – каже він.

Нова планка для України

Прихід до України ще одного міжнародного гравця – це каталізатор розвитку ринку, вважає Бондар. Поява Korn Ferry та Heidrick & Struggles, за його словами, сильно підніме планку якості послуг. «На ринок приходять нові сервіси, нові стандарти», – каже він. Приклад подібної ситуації: після того, як в Україні зʼявився Uber у 2016 році, всі великі сервіси таксі стали використовувати додатки.

Злиття WE Partners та Heidrick & Struggles ще сильніше посилить їхню конкурентну перевагу в Україні, стверджує Григоренко з Deloitte. «WE Partners – уже найбільший гравець на нашому ринку в сегменті Executive Search, – каже він. – Асоціація з брендом H&S дасть можливість ще більше збільшити відрив від конкурентів».

Проте Кабузенко із Ward Howell сумнівається, що угода сильно вплине на український ринок. Команда WE Partners раніше співпрацювала з брендом Korn Ferry – також однією з пʼяти найбільших рекрутингових компаній у світі, а зараз вони працюватимуть під брендом Heidrick & Struggles, каже він. «Це ніби хтось працював під брендом PricewaterhouseCoopers, а потім почав під брендом Ernst & Young. Нічого ж не міняється», – вважає він. За його словами, важливим є не бренд, а наскільки сильною є локальна компанія, і у WE Partners це вже є.

Для Heidrick & Struggles ця угода може принести маркетингові вигоди, але навряд чи фінансові, упевнений Кабузенко. «Обіг будь-якої компанії Executive Search в Україні, якою б великою вона не була, кратно менший, ніж статистична похибка для будь-якої компанії з пʼятірки найбільших», – каже він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні