Категорія
Новини
Дата

Резидентами «Дія.City» стали понад 200 defense-tech компаній

1 хв читання

До спеціального податкового режиму «Дія.City» приєдналося більш ніж 200 defense-tech компаній – від мобільних тренажерів бойової зброї до дронів для розмінування, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

«Дія.City» є державним проектом, який створює кращі умови для розвитку українських технологічних компаній.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Серед компаній, які створюють технології для Сил оборони і долучились до «Дія.City», розробник розумних дронів для розмінування територій Ailand Systems і міжнародна ІТ-компанія Auterion, що розробляє програмно-апаратні рішення для автоматизації дронів.
  • Також приєдналась компанія Sokil Defense System, яка спеціалізується на розробці комплексних рішень для підготовки операторів гранатометів і протитанкових ракетних комплексів.
  • Серед резидентів також SkyRIPer, команда розробників безпілотних систем, зокрема FPV-дронів та наземних комплексів управління, і виробник БпЛА й авіаційних систем Ukrspecsystems.
  • До «Дія.City» долучилась і платформа UADamage для автоматичного дистанційного зондування за допомогою супутників і дронів.

Контекст

Минулого року уряд розширив види діяльності в просторі «Дія.City», щоб найкращими умовами для розвитку технологічного бізнесу могли користуватися більше компаній, зокрема defense-tech.

27 грудня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030-го. Документ – великий план збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City». За підсумками 2023 року резиденти «Дія.City» сплатили 8,5 млрд грн податків. Загалом до податкового режиму приєдналися 1000 компаній.

У планах урядовців – спостерігати за динамікою спеціального податкового режиму, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні.

У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Позитив від існування режиму є, хоча й не такий, як хотілося б, зазначав Гетманцев. 

6 лютого 2024-го відбулася презентація Diia.City United – спілки, що об’єднала українські технологічні компанії задля збереження функціонування та доопрацювання спеціального податкового режиму «Дія.City». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд