Категорія
Новини
Дата

«РФ ще не готова». Кулеба в Китаї пояснив умови для переговорів з Москвою

2 хв читання

Дмитро Кулеба та Ван Ї на переговорах в Китаї, 24 червня 2024 року /пресслужба МЗС

Дмитро Кулеба та Ван Ї на переговорах в Китаї, 24 червня 2024 року Фото пресслужба МЗС

Україна готова до доброчесних переговорів з Росією, але поки такої готовності не демонструє Москва. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на переговорах в Гуанчжоу з китайським колегою Ван Ї, передає пресслужба українського МЗС.

Китай є одним з ключових економічних партнерів Росії та просуває альтернативний до українського мирний план, який передбачає замороження конфлікту по лінії фронту.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Головною темою переговорів був пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру.
  • Кулеба заявив про послідовну позицію України, йдеться у повідомленні українського МЗС. Вона полягає в готовності вести переговорний процес з російською стороною.
  • Однак це можливо на певному етапі, коли Росія буде готова вести переговори доброчесно. Наразі такої готовності з боку РФ не спостерігається, наголосив Кулеба.
  • В повідомленні китайського МЗС також вказано, що Україна готова до діалогу з РФ, але переговори мають бути розумними, предметними та спрямованими на досягнення справедливого й міцного миру.
  • «Останнім часом Україна та Росія різною мірою посилають сигнали про свою готовність до переговорів. Хоча умови і час ще не дозріли», – додають в китайському відомстві.
  • Кулеба переконаний, що «справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю, а роль Китаю як глобальної сили миру є важливою».
  • Ван Ї пояснював ідеї китайсько-бразильського мирного плану. Кулеба – розповідав про результати першого саміту миру та логіку впровадження формули миру президента Володимира Зеленського «як шляху до справедливого завершення російської агресії».
  • Кулеба нагадав про початок переговорів про вступ України до ЄС. Та пропонує обговорювати двосторонні відносини «через призму майбутнього членства України в ЄС та відносин Китаю з Європою». Російська агресія зокрема заважає розвитку торгівлі між Китаєм та Європою, наголосив український міністр.

Контекст

Поїздка Кулеби – перший візит українського топпосадовця до Китаю з початку повномасштабної війни. І перший двосторонній візит голови МЗС України до Китаю з 2012 року. Візит відбувається на запрошення Ван Ї та триватиме до 25 липня.

15 червня Україна провела саміт миру у Швейцарії за трьома з 10 пунктів формули миру президента Володимира Зеленського. Зеленський розраховує на проведення другого мирного саміту у листопаді й на участь у ньому Росії.

Китай не брав участі у першому мирному саміті, попри запрошення України. Натомість наприкінці травня разом із Бразилією представив власний план із шести пунктів. Він містить заклики до деескалації та переговорів, але не має конкретних пропозицій, як і не вимагає деокупації українських територій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд