Категорія
Новини
Дата

Перші кубометри газу біометану пішли в газотранспортну систему. Завод «Галс Агро» підключили до мережі

Перші кубометри газу біометану надійшли в ГТС України. «Чернігівгаз» підключив до своєї мережі перший в Україні завод з виробництва біометану, йдеться у повідомленні групи РГК. Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатиме близько 1500 клієнтів – населення та промисловість.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна має великий потенціал виробництва біометану, вважає міністр аграрної політики Микола Сольський. За його словами, українські аграрії зацікавлені в розвитку цієї галузі і вже готові долучатися.
  • «Будівництво нових потужностей або переобладнання існуючих дозволить не лише відмовитися від імпорту газу, що сприятиме нашій енергетичній безпеці, а й зможе перетворити Україну на надійного експортера біометану, а також забезпечить енергетичну децентралізацію України», – вважає міністр.
  • Біометановий завод у Чернігівській області, який запустила компанія «Галс Агро» у 2018 році, спочатку виробляв біогаз, з якого вироблялась електроенергія. У 2021 році його обладнали модулем з виробництва біометану. А вже цьогоріч біометановий модуль встановили та підключили до мереж АТ «Чернігівгаз».
  • Біометан, який виробляє завод, не відрізняється від природного та може споживатися домогосподарствами та промисловістю. На першому етапі газ надходитиме у мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги та кільцювання мереж подача стане цілорічною, йдеться у повідомленні РГК. 
Перші кубометри газу біометану пішли в газотранспортну систему. Завод «Галс Агро» підключили до мережі /Фото 1
Перші кубометри газу біометану пішли в газотранспортну систему. Завод «Галс Агро» підключили до мережі /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст 

Усього електрику з біогазу в Україні роблять 73 установки потужністю 124 МВт, за даними Біоенергетичної асоціації. Такі станції відпускають енергію за зеленим тарифом – близько 12,4 євроценти за кВт-год.

Від початку війни держава виплачує тільки 40% цього тарифу за довоєнним курсом, каже гендиректор компанії «Галс Агро» Сергій Кравчук. «Цих грошей не вистачає, щоб покривати витрати на сировину, виплачувати кредити», – каже він.  

Єдиний вихід – якомога швидше перейти на виробництво біометану, каже Кравчук. На відміну від електроенергії з біогазу, ціна біометану не регулюється державою, а дорівнює ціні природного газу, яка на рекордно високому рівні.

Виробляти біометан може кожна біогазова станція. Для цього треба встановити спеціальний модуль, який очищає біогаз від CO2 та інших домішок, збільшуючи концентрацію метану до 95–98%, каже керівник напрямку декарбонізації РГК Ігор Гоцик. «На виході отримуєте повний аналог природного газу, який можна закачувати в газові мережі», – каже він.

Побудувати новий завод потужністю 10 млн кубометрів біометану на рік коштуватиме до €16 млн, каже голова Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха. Обладнати діючу біогазову станцію такої ж потужності модулем із виробництва біометану значно дешевше – приблизно €5 млн.

Також станцію треба підʼєднати до газової мережі. Такі установки зазвичай знаходяться далеко від населених пунктів, тому доведеться будувати новий газопровід, каже Гоцик із РГК. Вартість підключення одного 1 км газопроводу 2–2,5 млн грн.

За наявної в Україні ціни на газ у $1000 за 1000 кубометрів така станція буде приносити річний дохід близько $10 млн. Собівартість виробництва 1000 кубометрів біометану приблизно $550, каже Кравчук. «У цьому бізнесі достатньо високі операційні витрати», – каже він.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні