Категорія
Новини
Дата

У ЗМІ шириться «план Ердогана» про замороження війни та відмову України від НАТО. Це дезінформація Росії, кажуть в Офісі президента

війна формула миру переговори Ердоган Туреччина /Офіс Президента України

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган Фото Офіс Президента України

Видання російських журналістів-мігрантів «Новая Газета. Европа» опублікувало новину, що Туреччина нібито пропонує Україні та Росії план із замороження війни, який передбачає відмову Києва від НАТО щонайменше до 2040 року. Радниця голови Офісу президента Дар’я Зарівна у коментарі Forbes Ukraine заявила, що це спроба російської дезінформації, яка вперше з’явилась у підконтрольних російським спецслужбам Telegram-каналах.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • «Новая Газета. Европа» з посиланням на джерела стверджує, що Туреччина нібито пропонує Україні та Росії проєкт нового мирного договору.
  • Основні положення проєкту нібито такі: заморожування війни по чинній лінії фронту, позаблоковий статус України до 2040 року, РФ не заперечує проти вступу України до ЄС. А у 2040-му проводяться референдуми: загальноукраїнський про зовнішньополітичний курс країни та референдуми на всіх окупованих РФ територіях.
  • «Першоджерелом цієї інформації є російський Telegram-канал, який контролюється російськими спецслужбами. Інформація з’явилася ще 23 березня. Дивно, що далі повідомлення поширювались в «Новая Газета. Европа» та проросійських Telegram-каналах», – відреагувала Зарівна.
  • Зокрема, ще 22-23 березня майже ідентичну до «Новой Газеты» інформацію розповсюджували канали MediaKiller, ЗеРада, Легитимный, які Центр протидії дезінформації та СБУ внесли до «списку каналів ворожої пропаганди».
  • «Схоже на те, що росіяни насичують інфополе дезінформацією і намагаються змістити фокус фейками перед майбутнім самітом у Швейцарії щодо досягнення миру в Україні», – каже Зарівна.
  • На саміті миру, який пройде у червні у Швейцарії, основною темою обговорення буде формула миру президента Володимира Зеленського, додає вона. Вчора Зеленський говорив з президенткою Швейцарії Віолою Амхерд, а робота зі швейцарською командою триває 24/7.
  • «Згодом зможемо оприлюднити цифру учасників, процес підготовки триває. Тому російська дезінформація не зможе «збити» нас зі шляху до миру на умовах України», – підсумувала вона.

Контекст:

Президент Володимир Зеленський представив свою формулу миру ще 15 листопада 2022 року на саміті G-20. Вона складається з 10 пунктів, зокрема про виведення російських військ з усієї території України та покарання воєнних злочинців.

У 2023-му Офіс президента почав готувати підґрунтя для проведення саміту миру на основі цієї формули. Для цього ОП регулярно збирає послів іноземних країн у Києві та провів декілька самітів політичних радників: у Копенгагені, Джидді, на Мальті та в Давосі.

Саміт миру на рівні лідерів запланований на 15-16 червня 2024 року у Швейцарії, курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн. За задумом ОП, Україна та світові лідери вироблять на першому саміті конкретний план на основі української формули миру. Цей план можуть представити Росії. Якщо вона погодиться на нього, її можуть запросити на другий мирний саміт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні