Категорія
Новини
Дата

Турецька ліра ослабла після програшу партії Ердогана на місцевих виборах

Турецька ліра ослабла після того, як правляча партія президента Реджепа Тайїпа Ердогана зазнала поразки на місцевих виборах у неділю, пише Bloomberg. Влада у багатьох містах Туреччини, зокрема у Стамбулі та Анкарі, перейде до опозиції.

Ключові факти

  • Ліра впала на 0,2%, до 32,4295 за долар, що є рекордно низьким показником на момент закриття торгів. Цього року валюта втратила близько 9% своєї вартості, що є другим за величиною знеціненням на ринках, що розвиваються, після чилійського песо.
Турецька ліра ослабла після програшу партії Ердогана на місцевих виборах /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Перед голосуванням інвестори висловили стурбованість щодо того, чи може поразка правлячої партії призвести до змін в економічній політиці.
  • Промова Ердогана, у якій він визнав поразку своєї партії, ймовірно, допомогла послабити тиск на ринки.
  • У березні ліра впала найсильніше з червня, причому втрати були викликані вищою, ніж очікувалося, інфляцією і збільшеним місцевим попитом на тверду валюту перед виборами. Центральний банк, який також зіткнувся зі скороченням своїх валютних резервів, втрутився і збільшив ставку на 500 базисних пунктів, до 50% минулого місяця.

Контекст

Партія справедливості та розвитку Ердогана вперше в історії відстала від головної опозиційної Народно-республіканської партії на недільних муніципальних виборах.

Підтримка ПСР – 35,5%, тоді як НРП лідирувала у гонці з 37,7%. Партія Ердогана має отримати місце мера в 24 містах порівняно з 39 у 2019 році. НРП лідирувала в гонці у 35 провінціях порівняно з 21 на останніх виборах.

Ердоган визнав поразку у промові перед своїми прихильниками у штаб-квартирі партії в Анкарі, пообіцявши «самокритику» та «повагу» до результатів. «Вибори 31 березня стануть поворотним моментом. Ми не змогли досягти результатів на місцевих виборах, на які сподівалися», – заявив Ердоган. Турецький президент пообіцяв відновити підтримку до наступних президентських виборів 2028 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні