Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні прискорилася до 26,6% – Держстат

1 хв читання

У жовтні інфляція в Україні відносно вересня зросла на 2,5%, а у річному вираженні – до 26,6%. Базова інфляція у жовтні, як порівняти з вереснем, становила 1,9%, з початку року – 20,1%, повідомляє Держстат.

Ключові факти

  • На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 4,2%. Найбільше подорожчали яйця – на 60,5%. На 2,3–11,3% зросли ціни на сало, овочі, фрукти, мʼясо та мʼясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, масло, молоко. Водночас на 4,8% подешевшали продукти переробки зернових.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,0%, алкогольні напої – на 0,8%.
  • Одяг і взуття подорожчали на 1,9%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1,2% відбулося у першу чергу за рахунок подорожчання послуг лікарень та амбулаторних послуг. 
  • «Ціни на транспорт зросли на 0,8% переважно через подорожчання транспортних засобів на 1,5%. Водночас на 5,1% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті», – повідомили у Держстаті. 

Когнтекст

У вересні інфляція в Україні відносно серпня зросла на 1,9%, а у річному вираженні – до 24,6%. 

8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. Інфляція у серпні становила 23%, і ціни зростають повільніше за очікування, констатує регулятор.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%.

Корекція офіційного курсу та додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль і тенденція триватиме до кінця 2022 року. Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і продовольство, повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні