Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні прискорилась до 24,6% – Держстат

1 хв читання

У вересні інфляція в Україні відносно серпня зросла на 1,9%, а у річному вираженні – до 24,6%. Базова інфляція у вересні порівняно із серпнем становила 2,4%, з початку року – 17,8%, повідомляє Держстат.

Ключові факти

  • На споживчому ринку у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,9%. Найбільше (на 22,7%) подорожчали яйця. На 12,1%–3,1% зросли ціни на сало, фрукти, рис, цукор, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, мʼясо та мʼясопродукти. Водночас на 10,4% подешевшали овочі, на 4,3% – продукти переробки зернових.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,8%. 
  • Одяг і взуття подорожчали на 9,8%, зокрема взуття – на 10,5%, одяг – на 9,2%.
  • Зростання цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,9% відбулося, передусім, за рахунок підвищення цін на прибирання сміття на 4,7%, оренду житла – на 2,6%, утримання та ремонт житла – на 2,2%. 
  • Послуги освіти подорожчали на 7,1%, а саме: середньої – на 11,4%, вищої – на 7,2%, дошкільної – на 5,9%.

Контекст

У серпні інфляція в Україні прискорилася до 23,8% у річному вираженні. Порівняно з липнем інфляція становила 1,1%, а з початку року – 19,5%.

8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. Інфляція у серпні становила 23%, і ціни зростають повільніше за очікування, констатує регулятор.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%.

Корекція офіційного курсу та додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль, і тенденція триватиме до кінця 2022 року. Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і продовольство, повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні