Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні прискорилась до 24,6% – Держстат

У вересні інфляція в Україні відносно серпня зросла на 1,9%, а у річному вираженні – до 24,6%. Базова інфляція у вересні порівняно із серпнем становила 2,4%, з початку року – 17,8%, повідомляє Держстат.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На споживчому ринку у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,9%. Найбільше (на 22,7%) подорожчали яйця. На 12,1%–3,1% зросли ціни на сало, фрукти, рис, цукор, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, мʼясо та мʼясопродукти. Водночас на 10,4% подешевшали овочі, на 4,3% – продукти переробки зернових.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,8%. 
  • Одяг і взуття подорожчали на 9,8%, зокрема взуття – на 10,5%, одяг – на 9,2%.
  • Зростання цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,9% відбулося, передусім, за рахунок підвищення цін на прибирання сміття на 4,7%, оренду житла – на 2,6%, утримання та ремонт житла – на 2,2%. 
  • Послуги освіти подорожчали на 7,1%, а саме: середньої – на 11,4%, вищої – на 7,2%, дошкільної – на 5,9%.

Контекст

У серпні інфляція в Україні прискорилася до 23,8% у річному вираженні. Порівняно з липнем інфляція становила 1,1%, а з початку року – 19,5%.

8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції. Інфляція у серпні становила 23%, і ціни зростають повільніше за очікування, констатує регулятор.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%.

Корекція офіційного курсу та додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль, і тенденція триватиме до кінця 2022 року. Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і продовольство, повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні