Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні прискорилася до 22% – Держстат

Інфляція в Україні за підсумками липня прискорилася до 22,2% в річному вимірі, при цьому зростання споживчих цін в липні у звʼязку із сезонними чинниками уповільнилося до 0,7%, йдеться в даних Державної служби статистики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Інфляція на споживчому ринку в липні порівняно з червнем становила 0,7%, з початку року – 18,2%. Базова інфляція в липні порівняно з червнем становила 1,2%, а з початку року – 12,7%.
  • На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%, найбільше подорожчали яйця – на 8,7%. 
  • На 5,1–1,1% зросли ціни на продукти переробки зернових, рис, свинину, сало, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, хліб, масло. Водночас фрукти, яловичина та овочі подешевшали на 5,4–1,9% .
  • Ціни на алкоголь та тютюнові вироби підвищилися на 1,3%, одяг і взуття подешевшали на 3,5%.  
  • Ціни на транспорт знизилися на 0,3%, в основному, через здешевлення палива та мастил на 4,4%. Водночас на 2,9% подорожчав проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті.

Контекст

У червні НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції.

НБУ зазначав, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Національний банк України за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023 і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4% відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіті НБУ.

Одним із найбільших ризиків для прогнозу є триваліший термін війни. За песимістичним сценарієм, економіка України впаде на 34,5% у 2022 році, проте зросте на 2% та 5,6% у 2023-му та 2024-му, а інфляція прискориться з 31,5% у поточному році, проте скоротиться до 19,4% та 20,7% у наступні два роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні