Категорія
Новини
Дата

Рішення про націоналізацію активів російських олігархів буде ухвалено до кінця року – Арахамія

Рішення про націоналізацію активів, якими володіють російські олігархи та держава-агресор, Верховна Рада ухвалить до кінця року. Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Я гадаю, що в частині активів, якими володіють держава (РФ – ред.) і великі олігархи, рішення буде ухвалено до нового року», – сказав Арахамія. 
  • Щодо дрібних активів, то, за його словами, таке рішення можуть ухвалити в першому кварталі наступного року.
  • Арахамія повідомив, що наразі триває підготовка великого пакета законопроєктів. «Тут є обʼєктивні ризики, що потім у разі оскарження наших дій можна програти в міжнародних судах… Щоб не вийшло так, що ми наразі швидко все націоналізуємо, а потім отримаємо купу штрафів та позовів. Тому ми працюємо над концептом законів, які будуть за всіма цими юрисдикціями однакові», – розповів народний депутат.
  • Під час розробки законопроєктів враховуються особливості законодавства країн, де ці активи заарештовані й де будуть ухвалені відповідні закони. «Необхідно, щоб ми приблизно в однаковому концепті рухалися», – зазначив Арахамія. 

Контекст

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які раніше потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. «Загалом у переліку близько 1300 осіб», – каже один із членів МРГ на правах анонімності.

МРГ – структура, що її уряд створив 30 серпня, щоби прискорити процес накладення санкцій на росіян, стосовно яких ще з лютого-березня діють рішення США, ЄС та інших країн-партнерів.

До українського санкційного пакета увійшли російські олігархи, члени їхніх сімей та бізнес-партнери, які вже є в міжнародних санкційних списках ЄС та G7.

Міністерство юстиції почне роботу над санкційним переліком, який РНБО проголосувало 30 вересня, одразу після затвердження його указом президента України. Процедура підготовки одного кейсу може тривати декілька місяців, сказав в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні