Категорія
Новини
Дата

Рівень бідності в світі зросте через війну РФ проти України – Світовий банк

Війна в Україні може завдати довгострокової шкоди економікам країн із низьким або середнім рівнем доходів, повідомляє Financial Times із посиланням на Світовий банк. Війна може схилити десятки країн до боргової кризи та штовхне мільйони людей до бідності.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Віцепрезидент Світового банку Індерміт Гілл прогнозує, що нетто-імпортерам буде важко обслуговувати більшу кількість боргів через посилення фіскального тиску, яке спричинять високі ціни на сировину, стрімке зростання торгівлі, підвищення процентних ставок і міцніший долар США.
  • Лише зростання цін на нафту і пшеницю загальмує ріст у країнах, що розвиваються, якщо війна швидко не закінчиться. Під особливим ризиком імпортери нафти: Китай, Індонезія, Південна Африка і Туреччина.
  • Зростання в країнах, що розвиваються, зазнало довгострокового спаду до початку війни. Січневий прогноз Світового банку щодо зростання виробництва у країнах, що розвиваються, складе в середньому 6,3% у 2021 році, 4,6% цього року і 4,4% у 2023 році.
  • За словами Гілла, зниження темпів зростання може бути керованим, але для Туреччини і Бразилії воно «величезне».

Контекст

Cвітові сировинні ринки швидко відреагували на російську агресію. Через вторгнення Росії в Україну світові ціни на газ зросли на 53%, пшениці – на 28%, повідомляє Forbes.

Вторгнення Росії може створити на ринку зерна найбільшу кризу поставок у сучасній історії. Україна та Росія забезпечують близько 29% світового експорту пшениці та війна між країнами може позбавити світ «десятків мільйонів акрів зерна». На Україну та РФ припадає близько 30% світової торгівлі пшеницею. За даними JPMorgan, Росія є найбільшим експортером пшениці, а Україна входить у четвірку найбільших експортерів. Наразі попит балансують Франція, США, Аргентина, Австралія та Індія, каже Нероба. Вони продають пшеницю за вигіднішими цінами, ніж могли б. Але у довгостроковій перспективі не зможуть покрити весь світовий попит. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні