Категорія
Новини
Дата

Robinhood оцінили у майже $32 млрд у ході IPO. Це не виправдало очікувань

Онлайн-брокер Robinhood оголосив ціну розміщення акцій на IPO по нижній межі встановленого раніше діапазону. Компанія зустріла млявий попит на свій довгоочікуваний дебют, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ціна розміщення акцій у рамках IPO склала $38 за папір. Це нижня межа оголошеного раніше діапазону $38-42 за акцію.
  • Компанія запропонувала до продажу 55 млн акцій класу А. Зокрема, 52,375 млн сама компанія, а 2,625 млн – існуючі акціонери. Крім того, у андеррайтерів буде 30-денний опціон на купівлю додаткових 5,5 млн акцій за ціною розміщення. За оцінкою компанії, чистий дохід від IPO складе приблизно $1,89 млрд.
  • Robinhood оцінюється приблизно в $32 млрд, що набагато вище, ніж під час останнього раунду фінансування рік тому – майже $12 млрд. Однак це нижче очікувань деяких інвесторів і банкірів. Якщо врахувати опціони на акції співробітників та подібні активи, вартість Robinhood складе близько $33 млрд. При розміщенні по верхній межі цінового діапазону це значення становило б $36 млрд, зауважує Bloomberg.
  • Хоча завдяки відносно низькій ціні попит на папери Robinhood ще може вирости під час торгів акціями на біржі, які почнуться сьогодні під тікером HOOD.
  • За оцінки онлайн-брокера у $35 млрд, частка співзасновника компанії Влада Тіньова коштуватиме близько $2,2 млрд, а частка другого співзасновника Байджу Бхатта – $3,2 млрд, пише Forbes.

Контекст

IPO Robinhood є одним із найбільш очікуваних у 2021 році. Популярність онлайн-брокер здобув на тлі буму роздрібних інвестицій, ставши точкою входу на фондові ринки для багатьох молодих трейдерів і початківців, пише CNBC. Причому сервіс став головним інструментом у війні трейдерів із Reddit проти Волл-стріт. Вони скуповували акції GameStop, AMC і інших компаній, на розорення яких розраховували трейдери та гедж-фонди.

Однак ціна розміщення говорить про те, що IPO не викликало ажіотажу, зауважує Bloomberg. Раніше Robinhood розраховував на оцінку не менше $40 млрд, пише Financial Times. Шанси цього невеликі, так як роздрібні інвестори в соцмережах і на форумах, у тому числі в Twitter і на Reddit, закликали ігнорувати IPO Robinhood, пише CNBC. Негативне ставлення пояснюється тим, що на початку року Robinhood призупинив можливість торгувати акціями. Також інвесторів турбує приблизно 50 судових позовів проти компанії.

Ще один ризик низької оцінки – Robinhood провела IPO не за традиційною схемою. Зазвичай основна частина акцій при розміщенні продається великим інституційним інвесторам, але компанія близько третини запропонувала індивідуальним інвесторам. Це створює невизначеність попиту і може призвести до обвалу. Так було з Facebook 2012 року, коли багато інвесторів отримали більше акцій, ніж хотіли. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні