Категорія
Новини
Дата

Росія може скоротити щоденний видобуток нафти на 700 000 барелів через цінове обмеження G7

Росія може скоротити видобуток нафти на 500 000–700 000 барелів на день на початку 2023 року у відповідь на встановлене «Великою сімкою» цінове обмеження на експорт сирої нафти, пише Bloomberg із посиланням на інтервʼю віцепремʼєра РФ Олександра Новака російським ЗМІ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми готові частково скоротити видобуток на початку наступного року», – сказав він, додавши, що обсяги становлять приблизно 5–6% від того, що зараз видобуває Росія. Хоча Новак назвав цю суму «незначною», скорочення такого обʼєму все ж може вплинути на світовий ринок нафти, в той час коли багато аналітиків передбачають, що попит у Китаї відновлюватиметься.
  • Новак, головний представник Москви на переговорах в ОПЕК+ та ключовий урядовець у сфері енергетики, повторив, що Росія не продаватиме свою нафту покупцям і країнам, які застосовують межу цін, встановлену Заходом.
  • Президент РФ Володимир Путін заявив журналістам у четвер, що в понеділок чи вівторок підпише указ-відповідь на введення обмежень. У ньому будуть представлені «превентивні заходи», сказав він, не вдаючись до подробиць.
  • За словами Новака, річний видобуток нафти в Росії цього року, ймовірно, зросте до 535 млн т. Це еквівалентно приблизно 10,74 млн барелів на день при співвідношенні 7,33 барелів на 1 т. Середньодобовий видобуток нафти в Росії в листопаді досяг восьмимісячного максимуму в 10,9 млн барелів, згідно з галузевими даними, опублікованими Bloomberg.
  • Росія стежитиме за ринком нафти в першому кварталі, щоб побачити вплив цінової межі, перш ніж ухвалити рішення про вжиття подальших заходів у відповідь, таких як встановлення мінімальної ціни, кажуть джерела.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Російські морські перевезення сирої нафти різко скоротилися на 1,86 млн барелів, або ж на 54% на день, у перший повний тиждень дії санкцій «Великої сімки», спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні