Категорія
Новини
Дата

Україна очікує зменшення прибутків РФ на 50% через нафтове ембарго і цінове обмеження Заходу

В Мінекономіки України очікують, що ембарго на російську нафту та нафтопродукти має зменшити прибутки Росії у цій сфері на 50%, заявила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко, пише «Укрінформ».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми очікуємо, що обвал прибутку від експорту нафти і газу має бути більш ніж на 50% саме через запровадження ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти і запровадження обмеження ціни», – заявила вона.
  • За словами Свириденко, на нафту і газ припадає 60% і 40% відповідно доходів федерального бюджету РФ. «Ми очікуємо, що доходи Росії впадуть нижче критичного в $40 млрд на квартал», – додала віцепремʼєр.
  • Вона висловила сподівання, що на фоні скорочення прибутків Росія має зіткнутися з труднощами фінансування війни.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Російські морські перевезення сирої нафти різко скоротилися на 1,86 млн барелів, або ж на 54% на день, у перший повний тиждень дії санкцій «Великої сімки», спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні