Доходи Росії від нафти впали в листопаді через знижки на барелі – МЕА
Категорія
Новини
Дата

Доходи Росії від нафти впали в листопаді через знижки на барелі – МЕА

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія заробила близько $15,8 млрд на продажі нафти минулого місяця, за оцінкою МЕА. Найнижчий щомісячний прибуток цього року склав $14,7 млрд у вересні, що відповідає середньому показнику 2021 року.
  • Експорт енергоносіїв є єдиним найбільшим джерелом доходу для російського бюджету, і західні країни прагнуть скоротити потік грошей, який фінансує війну РФ в Україні. Зниження виручки у листопаді відбулося тому, що ціна на нафту марки Urals, ключову експортну нафту Росії, впала приблизно до $43 за барель на початку грудня.
  • За даними МЕА, російський експорт сирої нафти і нафтопродуктів зріс до 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим рівнем із квітня. Однак нові санкції, які набрали чинності у грудні, можуть змусити країну скоротити видобуток приблизно на 400 000 барелів на добу, зазначає агентство. МЕА передбачає подальші втрати у першому кварталі після того, як ЄС заборонить імпорт російських нафтопродуктів, при цьому видобуток знизиться приблизно на 1,8 млн барелів на день до кінця періоду порівняно з рівнями до вторгнення. 
  • Середньодобовий видобуток у РФ наступного року становитиме близько 9,6 млн барелів на день. Згідно з галузевими даними, опублікованими Bloomberg, у листопаді російські виробники нафти видобували в середньому 10,9 млн барелів на день.
  • Міжнародне енергетичне агентство заявило, що наступного року ціни на нафту можуть зрости, оскільки санкції обмежують російські постачання, а попит перевищує колишні очікування.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні