Категорія
Новини
Дата

Росія навчилася втручатися в роботу Starlink, які використовують ЗСУ – NYT

2 хв читання

Росія перед наступом в Харківську область втрутилася у роботу супутникового інтернету Starlink, який ЗСУ використовують для звʼязку, збору розвідданих і атак безпілотників, пише The New York Times 24 травня.

Деталі

  • Незадовго до того, як російські війська перетнули північний кордон України цього місяця, військовослужбовці 92-ї штурмової бригади ЗСУ втратили життєво важливий ресурс – інтернет Starlink почав працювати з перебоями, зазначає видання.
  • За словами українських солдатів, без повноцінного звʼязку вони не могли швидко спілкуватися та ділитися інформацією про раптовий наступ і використовували текстові повідомлення.
  • Росія розгорнула потужнішу електронну зброю і більш досконалі засоби для виведення з ладу системи Starlink, цитує видання офіційних українських осіб.  
  • Нові перебої, схоже, стали першим випадком, коли росіяни спричинили широкомасштабні перебої в роботі Starlink. Якщо їм це вдасться і надалі, це означатиме тактичний зсув у конфлікті, що підкреслить вразливість України та її залежність від послуг, які надає компанія Ілона Маска.
  • Оскільки США та уряди інших країн співпрацюють зі SpaceX, ці збої поставлять під сумнів надійність Starlink у боротьбі з технічно сильним супротивником, зазначає NYT.
  • В нещодавніх атаках Росії на Starlink, мабуть, використовували нові та досконаліші технології, сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
  • Росіяни зараз «тестують різні механізми, щоб порушити якість звʼязку Starlink, тому що це так важливо для нас», сказав Федоров, не розкриваючи подробиць того, що він назвав «потужними» системами електронної зброї.
  • Росія могла порушити роботу Starlink за допомогою потужних радіочастот для придушення каналів зв’язку. Невидимі атаки зазвичай здійснюються з автомобіля з великою радіовежею, вважає колишня співробітниця Пентагону й експертка з електронної війни Карі А. Бінген.
  • Експерти також не виключають, що РФ могла використовувати електронну зброю, встановлену на дрони, щоб збити сигнали GPS Starlink.

Контекст

Тиждень тому WP з посиланням на українські джерела повідомила, що термінали Starlink ЗСУ вийшли з ладу в перший день наступу РФ на Харківщині. 40-кілометрову ділянку кордону між РФ і Харківщиною захищала 125-та бригада територіальної оборони. Для розвідки вона використовувала дрони, які відстежували нарощування російських сил на кордоні.

Але так сталося, що на ранок, коли росіяни почали наступ, бригада втратила всі свої відеоканали через електронне глушіння збоку РФ. Вийшли з ладу термінали Starlink, які забезпечують базовий звʼязок українських військових.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні