Категорія
Новини
Дата

У Конгресі США розслідують використання Росією терміналів Starlink у війні проти України – WP

Демократи Палати представників США почали розслідування щодо компанії SpaceX через можливе незаконне використання Росією терміналів Starlink у війні проти України, пише The Washington Post.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Демократи Джеймі Раскін та Роберт Гарсія надіслали листа SpaceX з вимогою прокоментувати інформацію української розвідки, що Росія використовує термінали Starlink у бойових діях на території України. Можливе використання терміналів суперечить санкціям США, зазначає видання. 
  • Законодавці уточнили, що Starlink дає Україні можливість забезпечити надійне підключення до інтернету, що, зокрема, необхідно для комунікації військових, відстеження безпілотників та координації артилерійських ударів. За їх словами, використання терміналів Росією дає їй аналогічні переваги у бойових діях.
  • Конгресмени стурбовані тим, що РФ може отримувати системи Starlink в обхід санкцій, купуючи їх через посередників. За їх словами, розслідування перебуває на початковому етапі.

Контекст

11 лютого ГУР Міноборони заявило про використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими військами на фронті. За твердженням розвідників, радіоперехоплення розмови російських військових свідчить, що для налагодження доступу до інтернету термінали Starlink встановили, зокрема, у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади сил РФ, які діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки й Андріївки.

Водночас Starlink це заперечує. Компанія заявила, що «не веде жодних справ із російським урядом чи його військовими».

Також продаж Starlink російським військовим заперечив особисто Ілон Маск. «Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо чи опосередковано», – написав він у соцмережі X.

Як ця ситуація впливає на фронт, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні