Росія продовжує виробляти ракети, використовуючи американські та європейські компоненти – дослідження
Категорія
Новини
Дата

Росія продовжує виробляти ракети, використовуючи американські та європейські компоненти – дослідження

Росія продовжує виробляти крилаті ракети, попри санкції, запроваджені країнами Заходу після початку війни в Україні. Про це йдеться в доповіді неурядової міжнародної організації Conflict Armament Research («Дослідники зброї конфліктів»).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група CAR вивчила уламки двох крилатих ракет Х-101, якими Росія обстріляла Київ 23 листопада. Код, знайдений на уламках ракет, свідчить, що вони були зроблені влітку та восени 2022 року, заявляють аналітики.
  • Використання керованої зброї лише через два місяці після її виробництва може означати проблеми із її запасами, йдеться в доповіді.
  • За попередніми висновками CAR, майже все передове російське озброєння створювалося з використанням іноземних компонентів та технологій американських чи європейських компаній.
  • Росія або знайшла спосіб купувати складники для ракет в обхід санкцій, або мала значні запаси цих компонентів до початку війни, вважає один з авторів дослідження.
  • Зібрані дані засвідчують, що РФ досі здатна виробляти керовану зброю, таку як крилата ракета Х-101, попри санкції, запроваджені після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року, заявляють аналітики.

Контекст

Ще в жовтні міністр оборони України Олексій Резніков стверджував, що Росія вже використала майже 70% свого довоєнного запасу ракет, які переважно було застосовано під час атаки 15 листопада: «Іскандер», «Калібр» та крилаті ракети повітряного базування. За оцінками Резнікова, станом на жовтень у Росії залишалося 609 таких ракет.

У розвідувальному звіті британського Міноборони від 16 жовтня повідомлялося, що великомасштабна атака на українську цивільну інфраструктуру 10 жовтня, найпевніше, знизила запаси російських ракет великої дальності, «що, ймовірно, обмежить їхню здатність вражати нові цілі».

У США вважають, що Росія зазнає нестачі боєприпасів для продовження війни, заявив The New York Times американський військовий чиновник. За його словами, Москва може використати як нові типи озброєнь, так і старі. За даними аналітиків, влада РФ могла збільшити робочий день на оборонних підприємствах, щоб заповнити нестачу боєприпасів.

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах України. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявляє, в Росії залишилося ракет ще на кілька масованих ракетних ударів по Україні. «Насправді запаси високоточного озброєння у РФ вже підходять до завершення. Вони вже давно ввійшли в критичний мінімум. Проте, як бачимо, вони вирішили йти до кінця, тобто до нуля», – сказав Буданов 6 грудня в ефірі телемарафону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні