Категорія
Новини
Дата

Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній електростанції – Зеленський

Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) з викидом радіації. Про це заявив у відеозверненні президент Володимир Зеленський, посилаючись на інформацію від розвідки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами президента, розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції – «терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього». 
  • Зеленський повідомив, що українська влада передає всю наявну інформацію партнерам. 
  • «Усі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка – усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Усі», – наголосив він. 
  • «Жодних терактів на атомних станціях ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути, як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може й повинен діяти», – додав Зеленський.

Контекст

Попри підрив Каховської ГЕС і втрату стабільного водопостачання аварія на Запорізькій АЕС малоймовірна. Тільки дії Росії, яка окупувала станцію, можуть призвести до катастрофи. За найгіршого сценарію відлік йтиме на години.

Якщо росіяни одночасно обірвуть доступ до води, електрики та палива, пʼятий реактор швидко розплавиться, а працівники станції не матимуть достатньо часу для реагування, каже колишня членкиня колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна. До катастрофи на розхолодженому реакторі – вісім днів, у стані гарячого зупину – 27 годин, додає вона. 

Мінімальні наслідки аварії, за оцінками колишнього керівника експлуатаційного підрозділу Запорізької АЕС Олега Дударя, – радіацією буде забруднено все в радіусі понад 10 км навколо станції.

Найгірший сценарій – якщо паливо прорве бетон і потрапить у ґрунт та Дніпро. «Тоді наслідки будуть ще гіршими, ніж на Чорнобилі та Фукусімі, оскільки ЗАЕС потужніша, – каже Дудар. – Південь України стане непридатним для життя й господарської діяльності».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні