Категорія
Новини
Дата

Росія та Китай торгують міддю під виглядом брухту, щоб обійти санкції – Reuters

Російська мідна компанія (РМК) і китайські фірми ухилилися від податків та наслідків західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт, повідомили Reuters три джерела, знайомі із ситуацією.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Росія ніколи не була великим продавцем мідного брухту до Китаю. Проте, як показали митні дані, з грудня минулого року його імпорт до Китаю із Росії значно зріс. У 2021 та 2022 роках у Китай щомісяця продавалося в середньому 95,3 т та 125 т російського мідного брухту. За останні кілька місяців обсяги різко зросли: і станом на лютий 2024 року щомісячний імпорт сягне 11 599 т.
  • Мідна катанка була подрібнена у віддаленому китайському регіоні посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дозволило як експортерам, так і імпортерам отримати прибуток від різниці в тарифах, які застосовуються до брухту та нового металу, повідомили джерела.
  • Експортне мито Росії на мідну катанку в грудні склало 7%, що нижче 10% мита на брухт. Імпорт мідної катанки до Китаю оподатковується за ставкою 4%, а на імпорт брухту з Росії мито не стягується.
  • Продажі нового металу, що почалися в грудні під виглядом брухту, відображаються в розбіжності між китайськими і російськими даними. Дані китайської митниці показали, що з грудня Китай закупив значно більше мідного брухту у Росії, тоді як російські дані показали, що обсяг брухту, експортованого найбільшому торговому партнеру країни, був незначним.
  • Подрібнення щойно виготовленої мідної катанки є ефективним способом замаскувати новий матеріал. Нові довгі та тонкі стрижні з міді високої чистоти, які в основному використовуються для виготовлення силових кабелів, зазвичай згортаються для зручності транспортування. Мідний брухт, навпаки, є сумішшю проводів і трубок, які вже були у вжитку. Їх нарізають на дрібні шматочки або згортають у рулони та пресують для транспортування.
  • Крім фінансового стимулу ухилення від сплати податків, подрібнений метал важче ідентифікувати та відстежити, що полегшує його продаж китайським виробникам.

Контекст

Китай став основним напрямом для російських компаній, які прагнуть експортувати свою продукцію після того, як США ввели санкції проти Росії за вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Сполучені Штати та Європейський Союз запровадили санкції проти китайських компаній за підтримку військових зусиль Росії в Україні.

Теоретично не існує жодних юридичних перешкод, які могли б завадити Китаю купувати метал у російських фірм, що знаходяться під західними санкціями, але виробники все ще можуть побоюватися втрати експортного бізнесу через покупців, які прагнуть уникнути надання будь-яких коштів Росії.

Санкції також можуть означати труднощі з обробкою платежів та отриманням позик. Джерела повідомили, що деякі китайські компанії створили нові команди для роботи із російським бізнесом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні