Категорія
Новини
Дата

Низка китайських банків перестали приймати платежі з Росії в юанях – росЗМІ

Китайські банки припинили приймати платежі в юанях з Росії, вони повідомляють про це клієнтів та повертають транзакції, пишуть російські «Известия» із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами генерального директора АТ «Перша група» Олексія Порошина, така ситуація склалася протягом останніх двох місяців. 
  • Йдеться про Ping An Bank і Bank of Ningbo, що займають 13-е та 15-е місця в КНР з капіталізації, а також про China Guangfa Bank, Kunshan Rural Commercial Bank, Great Wall West China Bank, Shenzhen Rural Commercial Bank, Dongguan Rural Commercial Bank та China Zheshang Bank.
  • Джерело з банківського сектора РФ підтвердило, що ці кредитні організації дійсно перестали приймати платежі з Росії в юанях приблизно з середини січня.
  • Причиною цього стали побоювання китайських банків через можливе запровадження вторинних санкцій та тиску з боку США, пояснив співрозмовник.
  • Інше джерело з російського банку зазначило, що його фінансова організація зараз проводить розрахунки в юанях з Китаєм, за винятком згаданих банків. Для цього використовуються система SWIFT та російський аналог СПФС.

Контекст

Раніше росЗМІ повідомляли, що операції з Росією вже призупинив Zhejiang Chouzhou Commercial Bank — основний розрахунковий центр для імпортерів. Було припинено транзакції не лише за допомогою SWIFT, а й із російською СПФС та китайською CIPS.

У грудні 2023 адміністрація президента США Джо Байдена дозволила вносити до чорного списку фінансові установи, які здійснюють платежі для російського військово-промислового комплексу. Таким банкам буде відмовлено в доступі до фінансової системи США.

Зокрема, міністр фінансів США після консультації з держсекретарем має право накласти санкції на іноземну фінансову організацію, яка сприяє угодам між Росією та третіми країнами. Йдеться про угоди у сфері оборони, технологій, будівництва, а також аерокосмічної та обробної галузей, або інші галузі, які можуть бути визначені міністром фінансів как такі, що підтримують російський ВПК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні