Категорія
Новини
Дата

Китайський банк відмовився обробляти платежі з Росії. До цього він працював з Іраном

Китайський Kunlyn Bank, що контролюється національною нафтогазовою корпорацією (CNPC), повідомив своїм клієнтам, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з Росії. Про це пише The Moscow Times із посиланням на чотирьох російських імпортерів. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Імпортери звернулися до послуг Kunlyn Bank після того, як у березні в російського бізнесу виникли проблеми з переказом грошей у великі китайські банки через загрозу американських санкцій. 
  • Більшість імпортерів останній місяць «бігали по банках» у пошуках тих, хто швидко відправляє та приймає кошти, зазначило видання. Kunlyn Bank здавався перспективним, тому що був створений у 2006 році китайськими державними структурами для розрахунків з іранськими контрагентами, які перебувають під санкціями, насамперед через закупівлю нафти. 
  • У 2009 році банк перейшов під контроль CNPC і мав великий досвід роботи із санкційними грошима, розповів виданню один з імпортерів. Сам банк теж із 2012 року включений до списку санкцій США за співпрацю з Іраном і відрізаний від доларової системи.
  • «Ми за порадою наших китайських постачальників з початку березня почали платити їм у цей банк, і попри те, що всі наші колеги страждали від проблем із переказом грошей, наші платежі чудово проходили. Але минулого тижня постачальник заявив, що Kunlyn повідомив клієнтів про припинення прийому нових платежів із 21 березня та про повний «стоп» на роботу з Росією з 29 березня», – каже співрозмовник видання.
  • Російський бізнес звернув на банк увагу через безвихідь, а його категорична відмова від роботи особливо показово ілюструє «дружність» китайського бізнесу, зазначив підприємець.

Контекст

Загроза введення США санкцій проти фінансових компаній, які ведуть бізнес із РФ, вже вдарила по турецько-російській торгівлі, порушивши або загальмувавши деякі платежі як за російську нафту, так і за турецький експорт.

Зокрема, турецький термінал Дертйол, який у 2023 році прийняв рекордні обсяги російської нафти, більше не прийматиме вантажі з Росії через посилення санкцій з боку США.

Дубайські банки також почали згортати бізнес із росіянами. Після запровадження західних санкцій за вторгнення в Україну Дубай став одним із головних каналів звʼязку із зовнішнім світом для російського бізнесу та олігархів. Головний державний банк Emirates NBD почав обслуговувати торгівлю російською нафтою у великих обсягах і відкрив підрозділ роботи з заможними росіянами, які шукають притулку для своїх капіталів. Але в останні місяці США почали чинити сильний тиск на ОАЕ, тому Emirates NBD закрив російський підрозділ і багато російських рахунків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні