Мобільна група ППО на Київщині /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія використовує нові, дешеві безпілотники для виявлення ППО України – Reuters

1 хв читання

Мобільна група ППО на Київщині Фото Getty Images

Росія почала використовувати нові, дешеві безпілотники у своїх атаках на Україну, щоб спробувати виявити системи ППО, зняти будь-які пошкодження, або для відволікаючого маневру, повідомив Reuters представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

Раніше основним засобом російських повітряних атак були розроблені в Ірані ударні безпілотники «Шахед», які летять до цілі та вибухають під час удару. Вони почали використовуватися в перший рік повномасштабного вторгнення Росії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Черняка, два нових типи безпілотників, які Росія використовувала в пʼяти атаках за останні кілька тижнів, включаючи нічний обстріл 26 липня, виготовляються з таких матеріалів, як пінопласт і фанера.
  • Один з типів оснащений камерою та SIM-карткою українського мобільного оператора для надсилання зображень російським військовим.
  • «Вони визначають, де розташовані наші мобільні групи, де знаходяться кулемети, які можуть їх знищити. Вони намагаються… отримати уявлення про те, де розташовані усі наші засоби ППО», – заявив Черняк.
  • За його словами, нові російські безпілотники з камерами не несуть вибухівку, але дуже схожі на звичайні безпілотники «Шахед» і літають групою.
  • Другий новий тип безпілотника не містить вибухової речовини або містить лише невеликий заряд і використовується як приманка для виявлення ППО, додав представник розвідки.
  • Черняк зазначив, що нові безпілотники, ймовірно, коштують лише $10 000 за штуку, незважаючи на велику дальність польоту. Безпілотники також можуть літати на висоті 1000 м, що робить їх недосяжними для кулеметів та автоматичних гвинтівок.

Контекст

Поява нового безпілотника може свідчити про те, що Росія прагне адаптувати свою тактику і випробувати нові технології, щоб отримати перевагу під час щоденних ракетних та безпілотних ударів по українських містах й інфраструктурі. На початку липня агентство Bloomberg із посиланням на європейських чиновників повідомляло, що китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, подібний до іранського Shahed.

Україна намагається приховати місцезнаходження своїх систем ППО і з березня звертається до Заходу з проханням надати більше засобів для відбиття російських авіаударів по обʼєктах енергетики.

Україна широко використовує ударні та розвідувальні безпілотники на полі бою. Київ вклав значні зусилля у створення вітчизняного виробництва безпілотників і здійснює атаки дронами далекого радіусу дії на російські цілі, включаючи нафтопереробні заводи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд