Категорія
Новини
Дата

Майже усі дрони для ЗСУ виробляються в Україні, велику частину у секторі займає приватний бізнес – Міноборони

1 хв читання

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Агенція оборонних закупівель уклала контрактів для закупівлі озброєння на 237 млрд грн до кінця року, повідомила в інтерв’ю Forbes Ukraine очільниця Агенції Марина Безрукова. Понад 70% від суми усіх укладених угод припадає на контракти з українськими виробниками – як державними, так і приватними.

Ключові факти

  • «Дрони – пріоритет також дуже важливий. Майже 100%, всі вироби розробляються в Україні. Тобто, в цьому секторі якраз велику частину займає приватний бізнес, і це добре, тому що це теж про економіку», – сказав заступник міністра.
  • Він нагадав, що Агенція оборонних закупівель нещодавно вперше оголосила конкурентні торги в закритому режимі через Prozorro на закупівлю 20 000 дронів з орієнтовною вартістю до 3 млрд грн.
  • Кліменков повідомив, що частково ці торги вже відбулися і Міноборони отримало хороші результати і за продуктом, і за ціною. Зокрема, було законтрактовано близько 7000 дронів.
  • «Пройшли торги, і зараз проходять перевірку і кваліфікацію ще близько 7000. І понад 1 млрд грн бюджету вже використано, і ми рухаємося цим шляхом», – сказав він.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову, яка дає змогу державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і таким чином зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів, зазначив Федоров. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у рамках урядового проєкту з закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

У квітні Агенція оборонних закупівель Міноборони за результатами торгів на Prozorro уклала контракти на постачання 3000 БпАК DJI Mavic 3E та 1000 DJI Mavic 3T. Загальна сума укладених контрактів – 575,2 млн грн.

Від початку великої війни держава закупила через електронний каталог Prozorro Market 10 500 безпілотників для потреб Сил оборони на 1 млрд грн. Йдеться про дрони FPV, DJI Mavic, DJI Air 2S, DJI Phantom тощо, повідомили в державній установі «Професійні закупівлі».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні