Категорія
Новини
Дата

Держава придбала 20 000 дронів для ЗСУ через Prozorro Market. Їхня вартість перевищує 1,7 млрд грн

1 хв читання

Держава через електронний каталог Prozorro Market придбала 20 000 безпілотних літальних апаратів для війська, повідомляє Мінекономіки. Йдеться про такі дрони, як DJI Mavic, DJI Matrice, DJI Phantom, Autel Evo II, FPV тощо. Їхня загальна вартість становить понад 1,7 млрд грн.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За даними міністерства, кількість закупівель дронів у Prozorro Market постійно зростає. Зокрема, у травні цього року кількість закуплених дронів досягла10 000, за останні два з половиною місяці їхня кількість зросла вдвічі.
  • Зараз близько 120 постачальників продають безпілотники в е-каталозі, а середня конкуренція становить девʼять учасників на процедуру. Економія на закупівлі дронів через Prozorro Market становить 110 млн грн.
  • Prozorro Market працює за принципом онлайн-магазину для закупівель за бюджетні кошти. Основну його частину адмініструє державна установа «Професійні закупівлі». 
  • Зазвичай дрони через електронний каталог купують не тільки безпосередньо військові частини, а й громади, які потім передають БПЛА війську. Загалом понад 250 замовників регулярно купують безпілотники через Prozorro Market. 

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову, яка дає змогу державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, зазначає екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, запевняє командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

За перший квартал 2024-го Агенція оборонних закупівель законтрактувала більше озброєння, ніж за весь попередній рік, повідомила очільниця агенції Марина Безрукова. Всього за 2024-й агенція уклала контрактів на 237 млрд грн. 

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд