Категорія
Новини
Дата

Росія збільшує видатки у бюджеті на цей рік на $37 млрд через війну

Росія додала до свого бюджету на цей рік щонайменше 3,4 трлн руб. ($37 млрд), що ще більше посилює інфляційні ризики в економіці та підкреслює зростання вартості війни в Україні, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За останніми офіційними даними, 2024 року мінфін РФ очікує, що витрати досягнуть 32,5 трлн руб., що майже на 12% більше від запланованих спочатку 29,06 трлн руб.
  • Додаткові витрати без одночасного зростання очікуваних доходів вказують на те, що військова машина Путіна споживає ще більше коштів.
  • Збільшення видатків відбувається, попри обіцянки президента Росії та інших чиновників, що величезний дефіцит у 1,76 трлн руб., який Кремль створив у січні, був тимчасовим.
  • За оцінками експертів, витрати російського бюджету в жовтні збільшилися на 29% у річному обчисленні. З урахуванням того, скільки Росія вже витратила, витрати за листопад та грудень можуть становити 7,3–8,2 трлн руб., або близько 23–25% річних витрат.
  • Без одночасного зростання доходів дефіцит російського бюджету збільшиться до 3 млрд руб., або 1,8% ВВП.
  • Водночас зростання бюджету, ймовірно, означає, що Кремль додав нові нерозкриті витрати до наступного року, коли Росія вже планує величезне збільшення оборонного бюджету для фінансування війни. «Перенесення витрат на кінець року – це звичне прокляття російської бюджетної системи», – сказала Олександра Прокопенко, представниця Carnegie Russia Eurasia. 
  • Частина додаткового фінансування може бути використана у звʼязку з очікуваним у березні оголошенням про те, що Путін балотуватиметься на шостий президентський термін, імовірно, продовживши своє 23-річне правління як мінімум до 2030 року.

Контекст

Росія подвоїла свої цільові витрати на оборону на 2023-й більш як до $100 млрд, що становить третину всіх державних витрат, писало Reuters із посиланням на урядовий документ, який показав, що витрати на війну в Україні стрімко зростають і викликають напругу в Москві.

Тільки в першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12%, або на 600 млрд руб., більше, ніж 4,98 трлн руб. ($54 млрд), які вона спочатку планувала на 2023-й. 

У 2024 році витрати Росії на оборону становитимуть 6% ВВП порівняно з 3,9% у 2023-му. У бюджет наступного року закладено зростання військових видатків на 4,4 трлн руб. (понад $45 млрд), до 10,8 трлн руб. ($112 млрд), у порівнянні з 6,4 трлн руб. цьогоріч. Якщо порівняти з останнім мирним, 2021-м, роком, військові витрати зростуть утричі. Щоб покрити видатки, уряд покладається на нерегулярні доходи, які одержують від разових податків і зборів, включаючи «добровільні пожертвування», які західні підприємства мають платити під час виходу з Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні