Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві

Shutterstock

У четвер, 29 грудня, Росія почала чергову масовану ракетну атаку. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, є пошкодження об‘єктів генерації та електромереж, складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах. Після 14 години окупанти знову завдали удару по Харкову, є жертви.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Росія атакує Україну з різних напрямків крилатими ракетами з літаків стратегічної авіації та кораблів, повідомляє Командування Повітряних сил Збройних сили України.
  • У Києві чути звуки вибухів, працює ППО, киян закликають зберігати спокій і до відбою повітряної тривоги перебувати в укриттях. Уламками збитої ракети пошкоджена приватна будівля в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по жертвам уточнюється.
  • Над Житомирщиною теж працює ППО, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.
  • Через точкове знеструмлення інфраструктури 5 поїздів Укрзалізниці з-поміж 77 прямують із затримкою понад 30 хвилин, повідомили в «Укрзалізниці».
  • У ДТЕК зазначили, що на Одещині та Дніпропетровщині застосовані екстрені відключення світла через загрозу ракетних обстрілів, щоб уникнути значних пошкоджень, якщо ворогу вдасться вразити енергетичні обʼєкти.
  • Через загрозу ракетних атак аварійні відключення електроенергії застосовано і у Житомирській та Сумській областях, повідомили оператори систем розподілу «Житомиробленерго» та «Сумиобленерго». Про можливість застосування аварійних відключень уже попередили «Черкасиобленерго» та «Миколаївобленерго». Згодом аварійні відключення електроенергії ввели і в Запорізькій області, повідомили у «Запоріжжяобленерго».
  • Українські військові збили пʼять російських ракет над Чорним морем, повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.
  • Над Сумщиною ППО ліквідувало російську ракету, інформує ОК «Північ».
  • За словами Кличка, у Києві можуть бути перебої зі світлом. Мер закликав киян зарядити телефони та інші пристрої, а аткож зробіти запас води.
  • Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про звуки вибухів у місті. Керівник ОВА Максим Козицький зазначив, що у Львівській області працює ППО.
  • Ворог також завдає ударів по Харківській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, у місті серія вибухів. Попередньо – влучення у Слобідському районі, по яким саме обʼєктам били та чи є постраждалі — інформація поки що уточнюється.
  • Над Одеською областю працює ППО, інформує начальник ОВА Максим Марченко. За інформацією заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, у селі Степове на Одещині уламки крилатої ракети потрапили у житловий будинок. Наслідки уточнюються.
  • За оновленими даними КМВА, у столиці уламками збитих ракет пошкоджено два приватних будинки в Дарницькому районі, промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі. Тимошенко оприлюднив фотографії приватного сектору у Дарницькому районі після ранкової атаки РФ.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 1

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 2

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 3

Фото: Кирило Тимошенко

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Також Тимошенко показав влучення російської ракети в сільський будинок в Івано-Франківській області.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 4

Фото: Кирило Тимошенко

  • Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Росія випустила понад 120 ракет по Україні.
  • У Львові 90% міста — без світла, трамваї та тролейбуси у місті не курсують, можливі перебої з водопостачанням. «Переходимо на роботу дизель-генераторів на обʼєктах критичної інфраструктури», – каже Садовий.
  • Над Одещиною збили 21 ворожу ракету, кажуть в ОВА. Уламки однієї з ворожих ракет потрапили в житловий будинок, постраждалих немає. Внаслідок влучань є пошкодження енергетичної інфраструктури, тому по області відбуваються екстрені відключення електроенергії.
  • В Харківській ОВА інформують про влучення 4 ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основʼянському районах. «Під прицілом — критична інфраструктура. На місці працюють рятувальники. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється», – зазначили в установі.
  • За попередньою інформацією сил ППО, над Києвом знищено 16 ракет, каже Кличко. У КМВА уточнили, що в повітряному просторі столиці було зафіксовано 16 ракет і усі вони були збиті.
  • «Укрзалізниця» попередила про затримку восьми потягів на 30 хвилин і більше через часткові знеструмлення на Донеччині, Харківщині, Сумщині, Київщині, Львівщині та Житомирщині внаслідок атаки РФ.
  • У Києві 40% споживачів — без світла у зв‘язку із необхідними заходами безпеки, що вживають енергетиками під час повітряної тривоги. Зараз енергетики працюють над відновленням електропостачання, тепло і воду місто подає в штатному режимі.
  • У Київській області внаслідок ракетного обстрілу є незначні руйнування десятка житлових будинків та медичного закладу, постраждалих немає, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба в ефірі телемарафону, пише «Інтерфакс-Україна».
  • У Херсоні внаслідок обстрілів міста Росією пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер, постраждало двоє людей.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 5

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 6

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 7

Фото: Кирило Тимошенко

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За словами міністра енергетики Германа Галущенка, після атаки є пошкодження об‘єктів генерації та електромереж. Наразі складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах. «Відбуватимуться аварійні відключення світла. Енергетики вже відновлюють енергопостачання», – написав він.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що РФ використала для сьогоднішньої атаки 69 ракет, з них знищено – 54.
  • За даними командування ПС ЗСУ, 29 грудня ворог здійснив черговий масований обстріл України ракетами та дронами-камікадзе, зокрема, 11 «Shahed-131/136» було знищено ППО на східному напрямку вночі. А вже вранці, близько 7 години, ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі.
  • Крім того, здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П. Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.
  • «Десята масштабна атака, Росія намагається позбавити українців світла перед Новим роком. Ворог робив високу ставку на цю атаку, готувався до неї два тижні», – сказав премєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, не обійшлося без влучань і пошкоджень, зокрема в енергообʼєкти. У деяких областях можуть застосовуватися екстренні відключення, щоб уникнути аварій у мережах.
  • У Львівській області є два влучення в електропідстанцію. Без електроенергії 282 населені пункти, з них 76 частково. Найважче подати напругу для Львова та прилеглих населених пунктів: Оброшине, Зимна Вода, Дубляни, Брюховичі, кажуть в ОВА.
  • Ремонтні бригади вже відновлюють пошкоджені унаслідок атаки РФ енергетичні обʼєкти та роблять все, щоб повернути світло знеструмленим споживачам у найкоротші терміни, написав голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
  • У Київській МВА повідомили, що внаслідок падіння уламків ракет у Дарницькому районі пошкоджено три приватні будинки, один автомобіль. Один з пошкоджених будинків внаслідок влучання загорівся, постраждали три особи. Усіх госпіталізовано з травмами різної ступеня важкості.
  • У Голосіївському районі виявлено уламки ракети на проїжджій частині та на території однієї із шкіл, у Соломʼянському – уламки також були на дорозі, а у Печерському – їх знайшли на дитячому майданчику та в одному з дворів, пошкоджено один автомобіль.
  • Під час ранкової атаки російські ракети уразили 10 областей, унаслідок обстрілу пошкоджено 28 різних об’єктів, травмовано 5 осіб, заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий, пише «Укрінформ». «Щодо масованих ракетних ударів по Україні, то внаслідок них було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури… Унаслідок обстрілів у нас травмовано 3 чоловіків, 1 жінку і 1 дитину», – заявив він.
  • Окупанти знову завдали удару по Харкову, інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, окупанти бʼють по інфаструктурі, пише міський голова Ігор Терехов. За даними голови ОВА Олега Синєгубова, в області зафіксовані прильоти ворожих ракет. Усі вони були націлені на об’єкти критичної інфраструктури. «За попередньою інформацією, внаслідок ударів окупантів, на жаль, загинув 50-річний чоловік, ще двоє отримали поранення», – додав він. За уточненими даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, один з поранених чоловіків помер в машині «швидкої». Іншого – госпіталізували.
  • Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив після атаки РФ, що «російські воєнні злочини не залишаться безкарними, а підтримка України з боку ЄС триватиме і не ослабне».
  • Чергова масована ракетна атака Росії і як наслідок відключення еклектроенергії у низці регіонів України призвели до різкого падіння рівня доступу до мережі інтернет. Про це свідчать дані міжнародного аналітичного сервісу NetBlocks, який відслідковує динаміку доступу до мережі у світі. Найбільші проблеми з доступом до мережі мали Суми, Одеса та Львівська область.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За даними Командування повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

Попередня масована атака була здійснена у ніч на 19 грудня. Тоді держава-терорист застосувала дрони. Українська ППО знищила 30 Shahed із 35 дронів-камікадзе іранського виробництва.

Після попередніх хвиль російських атак співробітники української розвідки помітили уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х для перевезення ядерної боєголовки, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький, пише The New York Times. За попередніми даними окупанти мають запас на здійснення трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні