Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві

6 хв читання

Shutterstock

У четвер, 29 грудня, Росія почала чергову масовану ракетну атаку. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, є пошкодження об‘єктів генерації та електромереж, складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах. Після 14 години окупанти знову завдали удару по Харкову, є жертви.

Ключові факти

  • Росія атакує Україну з різних напрямків крилатими ракетами з літаків стратегічної авіації та кораблів, повідомляє Командування Повітряних сил Збройних сили України.
  • У Києві чути звуки вибухів, працює ППО, киян закликають зберігати спокій і до відбою повітряної тривоги перебувати в укриттях. Уламками збитої ракети пошкоджена приватна будівля в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по жертвам уточнюється.
  • Над Житомирщиною теж працює ППО, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.
  • Через точкове знеструмлення інфраструктури 5 поїздів Укрзалізниці з-поміж 77 прямують із затримкою понад 30 хвилин, повідомили в «Укрзалізниці».
  • У ДТЕК зазначили, що на Одещині та Дніпропетровщині застосовані екстрені відключення світла через загрозу ракетних обстрілів, щоб уникнути значних пошкоджень, якщо ворогу вдасться вразити енергетичні обʼєкти.
  • Через загрозу ракетних атак аварійні відключення електроенергії застосовано і у Житомирській та Сумській областях, повідомили оператори систем розподілу «Житомиробленерго» та «Сумиобленерго». Про можливість застосування аварійних відключень уже попередили «Черкасиобленерго» та «Миколаївобленерго». Згодом аварійні відключення електроенергії ввели і в Запорізькій області, повідомили у «Запоріжжяобленерго».
  • Українські військові збили пʼять російських ракет над Чорним морем, повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.
  • Над Сумщиною ППО ліквідувало російську ракету, інформує ОК «Північ».
  • За словами Кличка, у Києві можуть бути перебої зі світлом. Мер закликав киян зарядити телефони та інші пристрої, а аткож зробіти запас води.
  • Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про звуки вибухів у місті. Керівник ОВА Максим Козицький зазначив, що у Львівській області працює ППО.
  • Ворог також завдає ударів по Харківській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, у місті серія вибухів. Попередньо – влучення у Слобідському районі, по яким саме обʼєктам били та чи є постраждалі — інформація поки що уточнюється.
  • Над Одеською областю працює ППО, інформує начальник ОВА Максим Марченко. За інформацією заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, у селі Степове на Одещині уламки крилатої ракети потрапили у житловий будинок. Наслідки уточнюються.
  • За оновленими даними КМВА, у столиці уламками збитих ракет пошкоджено два приватних будинки в Дарницькому районі, промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі. Тимошенко оприлюднив фотографії приватного сектору у Дарницькому районі після ранкової атаки РФ.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 1

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 2

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 3

Фото: Кирило Тимошенко

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Також Тимошенко показав влучення російської ракети в сільський будинок в Івано-Франківській області.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 4

Фото: Кирило Тимошенко

  • Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Росія випустила понад 120 ракет по Україні.
  • У Львові 90% міста — без світла, трамваї та тролейбуси у місті не курсують, можливі перебої з водопостачанням. «Переходимо на роботу дизель-генераторів на обʼєктах критичної інфраструктури», – каже Садовий.
  • Над Одещиною збили 21 ворожу ракету, кажуть в ОВА. Уламки однієї з ворожих ракет потрапили в житловий будинок, постраждалих немає. Внаслідок влучань є пошкодження енергетичної інфраструктури, тому по області відбуваються екстрені відключення електроенергії.
  • В Харківській ОВА інформують про влучення 4 ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основʼянському районах. «Під прицілом — критична інфраструктура. На місці працюють рятувальники. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється», – зазначили в установі.
  • За попередньою інформацією сил ППО, над Києвом знищено 16 ракет, каже Кличко. У КМВА уточнили, що в повітряному просторі столиці було зафіксовано 16 ракет і усі вони були збиті.
  • «Укрзалізниця» попередила про затримку восьми потягів на 30 хвилин і більше через часткові знеструмлення на Донеччині, Харківщині, Сумщині, Київщині, Львівщині та Житомирщині внаслідок атаки РФ.
  • У Києві 40% споживачів — без світла у зв‘язку із необхідними заходами безпеки, що вживають енергетиками під час повітряної тривоги. Зараз енергетики працюють над відновленням електропостачання, тепло і воду місто подає в штатному режимі.
  • У Київській області внаслідок ракетного обстрілу є незначні руйнування десятка житлових будинків та медичного закладу, постраждалих немає, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба в ефірі телемарафону, пише «Інтерфакс-Україна».
  • У Херсоні внаслідок обстрілів міста Росією пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер, постраждало двоє людей.
Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 5

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 6

Фото: Кирило Тимошенко

Росія знову атакувала Україну. Є влучання в обʼєкти генерації у кількох областях, пошкоджено житлові будинки в Києві /Фото 7

Фото: Кирило Тимошенко

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За словами міністра енергетики Германа Галущенка, після атаки є пошкодження об‘єктів генерації та електромереж. Наразі складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах. «Відбуватимуться аварійні відключення світла. Енергетики вже відновлюють енергопостачання», – написав він.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що РФ використала для сьогоднішньої атаки 69 ракет, з них знищено – 54.
  • За даними командування ПС ЗСУ, 29 грудня ворог здійснив черговий масований обстріл України ракетами та дронами-камікадзе, зокрема, 11 «Shahed-131/136» було знищено ППО на східному напрямку вночі. А вже вранці, близько 7 години, ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі.
  • Крім того, здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П. Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.
  • «Десята масштабна атака, Росія намагається позбавити українців світла перед Новим роком. Ворог робив високу ставку на цю атаку, готувався до неї два тижні», – сказав премєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, не обійшлося без влучань і пошкоджень, зокрема в енергообʼєкти. У деяких областях можуть застосовуватися екстренні відключення, щоб уникнути аварій у мережах.
  • У Львівській області є два влучення в електропідстанцію. Без електроенергії 282 населені пункти, з них 76 частково. Найважче подати напругу для Львова та прилеглих населених пунктів: Оброшине, Зимна Вода, Дубляни, Брюховичі, кажуть в ОВА.
  • Ремонтні бригади вже відновлюють пошкоджені унаслідок атаки РФ енергетичні обʼєкти та роблять все, щоб повернути світло знеструмленим споживачам у найкоротші терміни, написав голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
  • У Київській МВА повідомили, що внаслідок падіння уламків ракет у Дарницькому районі пошкоджено три приватні будинки, один автомобіль. Один з пошкоджених будинків внаслідок влучання загорівся, постраждали три особи. Усіх госпіталізовано з травмами різної ступеня важкості.
  • У Голосіївському районі виявлено уламки ракети на проїжджій частині та на території однієї із шкіл, у Соломʼянському – уламки також були на дорозі, а у Печерському – їх знайшли на дитячому майданчику та в одному з дворів, пошкоджено один автомобіль.
  • Під час ранкової атаки російські ракети уразили 10 областей, унаслідок обстрілу пошкоджено 28 різних об’єктів, травмовано 5 осіб, заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий, пише «Укрінформ». «Щодо масованих ракетних ударів по Україні, то внаслідок них було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури… Унаслідок обстрілів у нас травмовано 3 чоловіків, 1 жінку і 1 дитину», – заявив він.
  • Окупанти знову завдали удару по Харкову, інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, окупанти бʼють по інфаструктурі, пише міський голова Ігор Терехов. За даними голови ОВА Олега Синєгубова, в області зафіксовані прильоти ворожих ракет. Усі вони були націлені на об’єкти критичної інфраструктури. «За попередньою інформацією, внаслідок ударів окупантів, на жаль, загинув 50-річний чоловік, ще двоє отримали поранення», – додав він. За уточненими даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, один з поранених чоловіків помер в машині «швидкої». Іншого – госпіталізували.
  • Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив після атаки РФ, що «російські воєнні злочини не залишаться безкарними, а підтримка України з боку ЄС триватиме і не ослабне».
  • Чергова масована ракетна атака Росії і як наслідок відключення еклектроенергії у низці регіонів України призвели до різкого падіння рівня доступу до мережі інтернет. Про це свідчать дані міжнародного аналітичного сервісу NetBlocks, який відслідковує динаміку доступу до мережі у світі. Найбільші проблеми з доступом до мережі мали Суми, Одеса та Львівська область.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За даними Командування повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

Попередня масована атака була здійснена у ніч на 19 грудня. Тоді держава-терорист застосувала дрони. Українська ППО знищила 30 Shahed із 35 дронів-камікадзе іранського виробництва.

Після попередніх хвиль російських атак співробітники української розвідки помітили уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х для перевезення ядерної боєголовки, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький, пише The New York Times. За попередніми даними окупанти мають запас на здійснення трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні