Категорія
Новини
Дата

Росія зменшить видобування нафти у березні під тиском ембарго

Росія в березні скоротить видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це сприятиме відновленню ринкових відносин», – вважає Новак. За його словами, скорочення становитиме близько 5% січневого видобутку. При прийнятті подальших рішень Москва діятиме виходячи з ситуації, що складається на ринку, додав російський урядовець.
  • Після виходу новини котирування нафти Brent підскочили з $84,2 до $86,6 за барель.
  • «Цей крок знову розбурхає нафтовий ринок, який загалом спокійно прийняв і нафтове ембарго ЄС, і нещодавню заборону імпорту російських нафтопродуктів», – пише Bloomberg.

Контекст

Влада Росії неодноразово заявляла про можливе зменшення видобутку у відповідь на санкції. 

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 барелів – до 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадають на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні