Росія щодня втрачає €160 млн через обмеження цін на нафту – CREA /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія щодня втрачає €160 млн через обмеження цін на нафту – CREA

Shutterstock

Обмеження Заходу стосовно цін на російську нафту коштує Кремлю €160 млн ($172 млн) на день, пише Bloomberg із посиланням на фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA). Ціновими обмеженнями союзники України намагаються позбавити РФ значної частини доходів на продовження війни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Втрачена вигода зросте до $280 млн на день, коли обмеження буде поширене і на нафтопродукти з 5 лютого, йдеться у звіті. Дослідження надає додаткові докази того, як обмеження, введені країнами «Великої сімки», та повʼязані з ними санкції Європейського союзу бʼють по Москві. 
  • Флагманська російська нафта вже продається нижче за світові ціни більш ніж удвічі.
  • «Заборона ЄС на нафту і обмеження цін на нафту нарешті набули чинності, і їх вплив виявився таким значним, як і очікувалося», – каже провідний аналітик CREA Лаурі Мюллівірта.
  • Дослідницька організація заявила, що ЄС має ще більше закрутити гайки у відносинах із Москвою. За даними CREA, подальше зниження верхньої межі до $25–35 за барель з чинних $60 буде вищим за витрати на видобуток і транспортування в Росії, але скоротить доходи країни від експорту нафти як мінімум ще на €100 млн на день.
  • «Вкрай важливо знизити цінову стелю до рівня, який позбавляє Кремль можливості отримувати оподатковуваний нафтовий прибуток, а також обмежити імпорт нафти і газу, що залишився з Росії», – сказав Мюллівірта.
  • Хоча знижка може збільшуватися, завжди існує ймовірність того, що Росія може довільно скоротити постачання, чим загрожує Кремль, що призведе до зростання цін на нафту. 
  • За даними CREA, Росія відвантажила сиру нафту на суму €3,1 млрд на суднах, на які поширюється цінова стеля. Інші заходи, вжиті поряд зі зниженням цінової межі, такі як посилення штрафів за недотримання вимог та додаткові санкції щодо продажу танкерів, можуть скоротити доходи від викопного палива ще на €200 млн на день, йдеться в повідомленні.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Також країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, що продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. У рамках накладення санкцій на Росію за її вторгнення в Україну Європейський Союз заборонить імпорт продуктів переробки з Росії 5 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні