Обмеження Заходу щодо російської нафти прискорюють зміну її світових потоків – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Обмеження Заходу щодо російської нафти прискорюють зміну її світових потоків – WSJ

Getty Images

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи, пише The Wall Street Journal. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія пропонує великі знижки найбільшим покупцям нафти в Азії, оскільки вона намагається зберегти частку ринку після заборони на продаж своєї нафти та нафтопродуктів до країн, що встановили граничні ціни. Обмеження забороняє відвантаження, фінансування або страхування російської морської нафти, якщо вона не продається за ціною $60 за барель або нижче — санкції, введені у відповідь на вторгнення в Україну.
  • Тим часом, Саудівська Аравія, Обʼєднані Арабські Емірати та інші великі експортери енергоносіїв на Близькому Сході зміщують акцент зі своїх традиційних ринків в Азії на продаж за вищою ціною європейським країнам, які прагнуть забезпечити свої енергетичні потреби.
  • Москва прагне помʼякшити наслідки санкцій, знизивши ціни та захопивши велику частку ринку в Китаї та Індії, які не приєдналися до Заходу у встановленні цінової стелі. 
  • За даними Міжнародного енергетичного агентства, з кінця листопада Росія продає свою флагманську нафту марки Urals на $17 дешевше за граничну ціну.
  • За даними Головного митного управління Пекіна, у листопаді Росія експортувала до Китаю 1,9 млн барелів на день, що на 16,5% більше, ніж рік тому. Постачання Москви до Індії в листопаді зросли до 1,4 млн барелів на день порівняно з 36 000 барелів на день роком раніше, згідно з постачальником даних про сировинні товари Kpler. 
  • Не всі покупці в Азії вишиковуються в чергу за зниженою в ціні російською нафтою. Союзники США – Японія, Південна Корея та Таїланд практично припинили імпорт із Росії. Водночас Оман, ОАЕ, Марокко, Нігерія, Сенегал та Бразилія останніми місяцями скупили дешеве російське дизельне паливо та бензин, незважаючи на те, що в деяких випадках самі є виробниками сирої нафти.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні