Категорія
Новини
Дата

Російські активи British American Tobacco перейшли компанії з Абу-Дабі

Російський підрозділ British American Tobacco (BAT) перейшов компанії з Абу-Дабі. Нею володіють три колишні топменеджери BAT і дві людини, які можуть бути повʼязані з дистрибʼютором ГК СНС, пише «Коммерсантъ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними держреєстра, АТ «ВАТ-СПб» та АТ «МУМТ» перейшли BFI Holding з Абу-Дабі. Згідно з реєстром Abu Dhabi Global Market (ADGM), BFI Holding володіють Фарук Енер, Олег Барвін, Олена Заварзіна, Андрій Осаволюк та Сергій Кудінов. 
  • Енер був гендиректором BAT по Росії, Туреччині, Кавказу, Центральній Азії та Білорусі, Барвін очолював департамент із правових питань. Осаволюк і Кудінов можуть бути повʼязані з дистрибʼютором BAT у Росії ГК СНС, зазначає видання. 
  • В ITMS заявили, що власником групи виступає BFI Holding – консорціум російських інвесторів та топменеджменту компанії, «ніхто з представників якого не працює у глобальній BAT». У СНС сказали, що група в угоді участі не бере.
  • Наявність серед засновників BFI Holding осіб, які можуть бути повʼязані з СНС, ймовірно, свідчить про залучення фінансових коштів для угоди, зазначає співрозмовник видання. 
  • Він додав, що колишній менеджмент BAT контролює ITMS, що дасть можливість BAT повернутися до володіння активами під час стабілізації ситуації.

Контекст

BAT відкрив представництво в Росії у 1991 році, в 1994-му розпочав виробництво тютюнових виробів. У березні 2022-го компанія оголосила, що залишить російський ринок через вторгнення РФ в Україну.

У вересні 2023-го BAT оголосив про продаж бізнесу в Росії та Білорусі, включаючи фабрику в Санкт-Петербурзі, консорціум інвесторів під керівництвом менеджменту, склад якого не розкривався. Колишні структури BAT працюють як група ITMS.

У 2022 році BAT займав 23,6% російського тютюнового ринку, 35,6% було у JTI (марки Winston, Camel та інші), 31,1% – у Philip Morris (Marlboro, Parliament).

Виторг ТОВ «Міжнародні послуги з маркетингу тютюну» (МПМТ, займається оптовими продажами) у 2022 році склав 247,2 млрд руб. проти 225,4 млрд руб. у 2021 році, чистий прибуток – 12,1 млрд руб. проти 6,2 млрд руб. відповідно, свідчать дані «СПАРК-Інтерфакс».

ВАТ «Україна»

British American Tobacco в Україні представлена компанією «ВАТ Україна». Це – перше підприємство з іноземними інвестиціями в тютюновій галузі України, яке було засноване в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики (Полтавська область). 

У компанії працює близько 800 осіб, із них – понад 400 у Прилуках.

В Україні портфель компанії включає такі міжнародні марки як Vogue, Dunhill, Kent, Rothmans, Lucky Strike, Capri, а також національну марку – «Прилуки». Продукція «ВАТ Україна» експортується до Азербайджану, Узбекистану, Польщі, Угорщини, Румунії, Хорватії та Королівства Саудівської Аравії. Виторг «ВАТ Україна» за підсумками 2022 року – 29,6 млрд грн.

Раніше з РФ пішла компанія Imperial Brands, яка передала бізнес російським інвесторам, повʼязаним із «Мегаполісом» (найбільшим дистрибʼютором сигарет у РФ). 

Концерн Philip Morris International заявляв, що розглядає реструктуризацію бізнесу до РФ, включаючи передачу активів.

Найбільша компанія на тютюновому ринку РФ – Japan Tobacco International оголошувала про призупинення нових інвестицій та маркетингової активності в Росії.

НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни міжнародні тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International. Агентство заявляло, що компанії продовжують вести бізнес у РФ та підтримувати економіку країни-агресорки сплатою податків до її бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні