Категорія
Новини
Дата

Російські окупанти вивезли з України зернових і олійних на понад $600 млн – KSE Агроцентр

Орієнтовна загальна вартість викрадених РФ зернових та олійних культур в Україні становить понад $613 млн, підрахували у Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute. Загальні збитки галузі оцінюються в понад $27 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми бачимо все більше доказів того, що РФ краде наше зерно з окупованих регіонів України: з Херсонської області, із Запорізької області. Орієнтовна вартість цього вкраденого зерна та олійних культур – понад $600 млн», – заявив експерт центра Роман Нейтер.
  • Наразі загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві, за оцінками KSE Агроцентру, становить $27,6 млрд. Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів, $11,9 млрд та зниження виробництва, $9,6 млрд. Серед збитків, які становлять $4,3 млрд найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищена техніка ($926 млн). 
  • Наразі втрачено зерносховищ сукупною місткістю в 4 млн т (пошкоджені або повністю знищені). Ще частина зерносховищ знаходяться в окупованих регіонах і до них немає повного доступу. 
  • Україна ризикує втратити до 10% свого ВВП, якщо експорт зерна не буде відновлений до рівня 2021 року, прогнозують в KSE Агроцентрі.
  • «Якщо зерно не експортуватиметься, ми побачимо серйозні зміни в структурі нашого агровиробництва та аграрного сектору загалом. Виробники переорієнтуються на інші культури. Виробництво соняшнику, пшениці, кукурудзи та ячменю впаде до задоволення лише внутрішнього попиту, в рази меншого за попит на світовому ринку», – зазначила керівниця KSE Агроцентр Марія Богонос.

Контекст

На середину червня загальна сума непрямих втрат сільськогосподарської галузі України від вторгнення РФ становила $23,3 млрд. Найбільших втрат (51%) країна зазнала через здешевлення сільгосппродукції внаслідок блокади портів – $11,9 млрд. Сума прямих втрат, нанесених сільськогосподарській галузі сягала $4,29 млрд. 22% від загальної шкоди українського АПК припали на втрати сільгосптехніки ($926 млн), 14% — на вироблену продукцію ($613 млн), 6% — на зерносховища ($272 млн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні