Категорія
Новини
Дата

Російські танкери обходять заборону входження в порти ЄС, перевантажуючи нафту в морі – «Схеми»

Російські танкери продовжують експортувати нафтопродукти у Європу після того, як російським суднам заборонили заходити у порти Євросоюзу. Нафтопродукти просто перевантажують на судна під прапорами країн ЄС, йдеться у розслідуванні проєкту Радіо Свобода «Схеми».

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Перевантаження відбувається у Чорному морі поблизу Румунії. Журналісти виявили, зокрема, дві налагоджені схеми.
  • Перша полягає в тому, що наповнені російські танкери виходять з російських портів, зупиняються у Чорному морі поблизу Румунії, а там відбувається перевантаження на судна під прапорами країн ЄС, які доставляють нафтопродукцію у порти інших країн, включно з країнами Євросоюзу.
  • У другій схемі задіяний танкер-накопичувач з великою місткістю New Legend під прапором Ліберії. Він п’ятий місяць стоїть у морі біля Констанци (Румунія). Російські танкери регулярно наповнюють його з червня цього року. А New Legend у свою чергу перевантажує нафту чи нафтопродукти на інше судно. І вже це судно або заходить в європейський порт і розвантажується, або продовжує «естафету», і в порт країни ЄС заходить аж четверте судно у цьому ланцюжку.
  • 2 липня New Legend, який наповнюють російські танкери, дозавантажив мальтійське судно San Sebastian. San Sebastian перелив вантаж на грецький танкер Minerva Vaso. А Minerva Vaso 15 липня вивантажився у країні ЄС – Греції, в порту Agioi Theodoroi.
  • Російські танкери, задіяні у схемах, компанії – Volga Shipping («Волжскоє пароходство») бізнесмена Володимира Лісіна. Він очолив рейтинг найбагатших людей Росії за версією російського Forbes у 2022 році.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Втім, викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Країна заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Експорт викопного палива вніс до федерального бюджету Росії близько €43 млрд із початку вторгнення, допомагаючи фінансувати військові злочини в Україні, зазначено у звіті.Найбільшим імпортером викопного палива був ЄС (€85,1 млрд), за ним ідуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).

Зростання цін на викопне паливо означає, що поточні доходи Росії набагато перевищують рівень попередніх років, незважаючи на скорочення обсягів експорту цього року.

Доходи Росії від експорту в липні–серпні зросли через відновлення цін на сиру нафту.

2 вересня країни «Великої сімки» заявили, що вони планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні