Категорія
Новини
Дата

«Роснафта» не змогла продати 6,5 млн тонн нафти через вимогу розрахунків в рублях – Reuters

Російський нафтовий гігант «Роснафта» не зміг продати 6,5 млн тонн сировини на ринку, оскільки зажадав повну передоплату в рублях, пише Reuters із посиланням на трейдерів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Тендер провалився через жорсткі санкції за вторгнення РФ в Україну, зазначає видання.
  • Минулого тижня «Роснафта» запропонувала на тендері 6,5 млн тонн нафти і попросила 100% передоплати та конвертації платежу в рублі за закупівлю нафти. До понеділка жодних заявок не було подано, кажуть трейдери.
  • Проте, деякі з пропонованих обсягів нафти можуть бути продані за приватними угодами, каже джерело в одному з азійських трейдерів.
  • Головною метою тендеру було «оголошення ринку про вимогу оплати в рублях», що було досягнуто, зазначило інше джерело, знайоме з тендером.

Контекст

Президент країни-агресора Путін 31 березня підписав указ, який зобовʼязує імпортерів здійснювати розрахунки за постачання газу з 1 квітня виключно у рублях. Проте, ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ.

Обсяги «Роснафти» та «Газпромнафти» у квітні склали 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу, що становить понад 40% загального обсягу експорту сирої нафти марки Urals із західних портів РФ у квітні.

Нафтопереробники в Європі дедалі менше хочуть переробляти російську нафту. Війна та санкції проти РФ вже призвели до того, що багато західних покупців російської нафти припинили нові спотові закупівлі. Найбільший нафтотрейдер Vitol Group істотно обмежить продаж нафти з РФ у другому кварталі, а до кінця цього року планує повністю припинити торгівлю російською сировиною. До цього аналогічні рішення ухвалили компанії BP, Shell та Eni.

Великі світові торгові будинки планують скоротити закупівлю нафти та пального у російських державних нафтових компаній із 15 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні