Категорія
Новини
Дата

Російські мільярдери втратили $28 млрд за місяць. Армія РФ біля кордонів України обвалила фондовий ринок

Стрімке падіння фондових індексів через загрозу вторгнення РФ в Україну позначилося на статках найбагатших бізнесменів Росії. Сукупні статки російських мільярдерів скоротилися на $27,9 млрд, свідчать дані лічильника Forbes Real-Time.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У глобальному рейтингу мільярдерів 104 росіянина, у 76 із них з кінця грудня знизилися статки. Як точку відліку Forbes.ru обрав 20 грудня 2021 року, щоб визначити, як змінилося статки російських мільярдерів у 2021 році.
  • Найбільше втратили основні власники «Новатека» та «Сібура» Леонід Міхельсон (мінус $2,1 млрд, $25,5 млрд) та Геннадій Тимченко (мінус $1,9 млрд, $22,8 млрд).
  • З найбільшими втратами зіткнувся засновник Arrival Денис Свердлов — оцінка статків зменшилася за місяць майже на 46%. Акції Arrival падають фактично з моменту IPO у березні 2021 року.
  • На другому місці в цьому списку засновник «Яндекса» Аркадій Волож, статки якого скоротилися на 26% (мінус $600 млн, $1,7 млрд). Замикає трійку Олег Тіньков (мінус $1,43 млрд, $5,4 млрд).
Російські мільярдери втратили $28 млрд за місяць. Армія РФ біля кордонів України обвалила фондовий ринок /Фото 1

Контекст

Січень став одним із найгірших місяців для російського фондового ринку за останні два роки. Масові розпродажі розпочалися 13 січня, коли після заяви російського МЗС про проблеми у переговорах з НАТО індекс Московської біржі впав більш ніж на 2%. 18 січня падіння становило 6,5%. 24 січня на тлі повідомлень про можливе вторгнення РФ в Україну індекс Мосбіржі знизився на 5,9%. Курс долара піднімався вище за 79 рублів, євро – 89 рублів.

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, зокрема, заборону на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів, а також відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Євросоюз не має єдності у питанні приводу для запровадження санкцій проти Росії. Країни ЄС єдині лише в тому, що відповідь на атаку Росії має бути, писала Financial Times. Зокрема, Німеччина вимагає, щоб можливі санкції проти РФ не торкалися енергетичного сектору, написав Bloomberg із посиланням на документи. При цьому ФРН готова підтримати обмеження проти банків, суверенного боргу та російських держпідприємств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні