Категорія
Новини
Дата

Розробник гри S.T.A.L.K.E.R. пояснив роль Макса Кріппи у компанії

Розробник S.T.A.L.K.E.R. заявив, що Макс Кріппа є одним з інвесторів та співвласників GSC Game World (ТОВ «ГСК УКРАЇНА»), а Євген Григорович залишається СEO компанії. Про це ком’юніті-менеджер GSC Game World Максим Ткаченко розповів в офіційному роз’ясненні виданню ITC.ua

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • В GSC Game World назвали Кріппу одним з інвесторів та співвласників компанії. За даними українських і чеських реєстрів, він є кінцевим бенефіціаром компанії.  
  • Співпраця студії GSC Game World із Максимом Кріппою почалася ще 2020 року, пояснив Ткаченко. Інформація про це стала публічною зараз через структуру угоди, подробиці якої перебувають під NDA. 
  • Сергій та Євген Григоровичі продовжують керувати компанією, Євген обіймає посаду СЕО. 
  • «Це дорогий бізнес, і для розвитку нам потрібна допомога, щоб дійсно зростати та виходити на зовсім інший рівень за якістю, розробляти більше різних ігор та інтелектуальної власності», – зазначив Ткаченко. 
з особистого архіву

Макс Кріппа Фото з особистого архіву

Контекст 

За день до цього повідомлялося, що у розробника гри S.T.A.L.K.E.R. офіційно змінився кінцевий бенефіціар – ним став Макс Кріппа. На зміни у реєстрах звернули увагу видання DOU та ITC.

Офіційно зміни у реєстрах відбулися 22 вересня 2023 року. Тоді співзасновника компанії ТОВ «ГСК Україна» Григоровича Сергія Костянтиновича офіційно видалили з бенефіціарних власників. Нині єдиним засновником української юрособи «ГСК Україна» є зареєстрована на Кіпрі GSC GAME WORLD GLOBAL LTD. Її кінцевий бенефіціар – Кріппа Максим Володимирович. Вказано, що він громадянин України, але зареєстрований в ОАЕ. 

ТОВ «ГСК Україна» (англійська назва GSC UKRAINE LLC) – нова компанія, яку зареєстрували 8 березня 2023 року. Її статутний капітал – 100 000 грн. З 21 вересня 2023 року компанією керує Ткаченко Катерина Володимирівна. 

Про те, що Макcим Кріппа є власником GSC Game World, уперше Forbes сказав співзасновник студії Maincast Віталій Волочай у березні 2023 року. 

Макс Кріппа – колишній діловий партнер ексвласника американської ракетної компанії Firefly Макса Полякова. За даними матеріалів давньої судової справи, у 2012-му підприємці мали спільний бізнес у сфері гемблінгу. 

Про іншу покупку Кріппи – кіберспортивну команду NAVI – Forbes писав у вересні 2022 року, угода відбулася кількома роками раніше. Двоє топменеджерів кіберспортивних організацій на умовах анонімності розповідали Forbes, що Кріппа купив NAVI у 2020 році. У березні 2023-го з виданням зв’язалися представники бізнесмена, які стверджують, що угоду було укладено ще в 2018 році, а зміна власника у YouControl у 2022-му «ознаменувала її фіналізацію».

Студію розробки ігор GSC Game World у 1995 році заснував український розробник Сергій Григорович. S.T.A.L.K.E.R. – це серія із трьох ігор у жанрі шутера від першої особи. Події відбуваються в наш час у Чорнобильській зоні відчуження, де після викиду радіації почали зʼявлятися аномалії та мутанти. Перша гра вийшла у 2007 році. У серпні 2021-го KOCH MEDIA – видавець першого S.T.A.L.K.E.R. та двох доповнень до нього – звітувала про понад 15 млн проданих копій усіх випущених на той момент ігор у серії. 

Реліз нової гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl заплановано на перший квартал 2024 року. Її анонсували в 2010 році, планували випустити у 2012-му, зупинили розробку і відновили аж у 2018-му. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні