Категорія
Новини
Дата

Макс Кріппа став єдиним власником розробника легендарної гри S.T.A.L.K.E.R. Тепер вже офіційно

Реліз нової гри S.T.A.L.K.E.R. 2

Реліз нової гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chоrnobyl запланований на перший квартал 2024 року. Її анонсували у 2010 році, планували випустити у 2012 році, призупинили розробку і відновили аж у 2018 році.

У розробника гри S.T.A.L.K.E.R., української GSC Game World, змінився кінцевий бенефіціар – ним став Макс Кріппа. Про це йдеться в українських реєстрах, на що звернуло увагу видання DOU. Також це підтверджують і чеські реєстри, на які звернуло увагу видання ITC

Ключові факти 

  • Про те, що Макcим Кріппа є власником GSC Game World, уперше Forbes сказав співзасновник студії Maincast Віталій Волочай у березні 2023 року. «Наш інвестор – унікальний випадок у кіберспортивному бізнесі, це інвестор, у портфоліо якого є профільні активи – GSC Game World, що працює над легендарною грою S.T.A.L.K.E.R., клуб NAVI, тому він прекрасно розуміє наш бізнес», – стверджував Волочай, коментуючи звʼязки компанії з Кріппою.
  • Офіційно зміни у реєстрах відбулися 22 вересня 2023 року. Тоді співзасновника компанії ТОВ «ГСК Україна» Григоровича Сергія Костянтиновича офіційно видалили з бенефіціарних власників, свідчить Opendatabot.
  • Тепер єдиним засновником української юрособи «ГСК Україна» значиться зареєстрована на Кіпрі GSC GAME WORLD GLOBAL LTD. Її кінцевим бенефіціаром є Кріппа Максим Володимирович. Він значиться як громадянин України, але зареєстрований в ОАЕ.
  • ТОВ «ГСК Україна» (англійська назва GSC UKRAINE LLC) – нова компанія, яку зареєстрували 8 березня 2023 року. Її статутний капітал – 100 000 грн. З 21 вересня 2023 року компанією керує Ткаченко Катерина Володимирівна. 
  • Forbes звернувся по коментар до Кріппи, написавши йому у Фейсбуці. Його профіль закритий, і на момент публікації матеріалу він не переглянув повідомлення та не відповів. Також Forbes звернувся по коментар GSC Game World, написавши на пошту, однак компанія також не відповіла на момент публікації матеріалу.
Максим Кріппа /з особистого архіву

Максим Кріппа Фото з особистого архіву

Контекст 

Макс Кріппа – колишній діловий партнер колишнього власника американської ракетної компанії Firefly Макса Полякова. За даними матеріалів давньої судової справи у 2012-му підприємці мали спільний бізнес у сфері гемблінгу. 

Про іншу купівлю Кріппи – кіберспортивну команду NAVI – Forbes писав у вересні 2022 року, угода відбулась кількома роками раніше. Двоє топменеджерів кіберспортивних організацій на умовах анонімності розповідали Forbes, що Кріппа купив NAVI у 2020 році. У березні 2023-го з виданням зв’язалися представники бізнесмена, які стверджують, що угоду було укладено ще в 2018 році, а зміна власника у YouControl у 2022-му «ознаменувала її фіналізацію».

Також Кріппа є інвестором української компанії кіберспортивних трансляцій Maincast, про що Forbes говорив співзасновник Віталій Волочай.

Студію розробки ігор GSC Game World у 1995 році заснував український розробник Сергій Григорович. S.T.A.L.K.E.R. – це серія із трьох ігор у жанрі шутера від першої особи. Події відбуваються в наш час у Чорнобильській зоні відчуження, де після викиду радіації почали зʼявлятися аномалії та мутанти. Перша гра вийшла у 2007 році. У серпні 2021-го KOCH MEDIA – видавець першого S.T.A.L.K.E.R. та двох доповнень до нього – звітувала про понад 15 млн проданих копій всіх випущених на той момент ігор у серії. 

Реліз нової гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chоrnobyl заплановано на перший квартал 2024 року. Її анонсували в 2010 році, планували випустити у 2012 році, призупинили розробку і відновили аж у 2018 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні