Розширення заводу Tesla у Китаї під питанням через побоювання влади щодо Starlink – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Розширення заводу Tesla у Китаї під питанням через побоювання влади щодо Starlink – Bloomberg

Getty Images

Розширення заводу Tesla Inc. у Шанхаї було відкладено, пише Bloomberg із посиланням на джерела, тому що китайські урядовці стурбовані такою великою присутністю цієї американської компанії на ринку та її можливим звʼязком із іншою компанією Ілона Маска SpaceX, яка займається супутниками Starlink.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Так зване розширення третьої фази Tesla, заплановане на середину року, має подвоїти потужність заводу приблизно до 2 млн автомобілів на рік, сказали інформатори.
  • За словами одного з джерел, деякі офіційні особи центрального уряду висловили стурбованість з приводу того, що Tesla повʼязана зі SpaceX і її проєктом Starlink і має таку велику присутність у найбільшій економіці Азії. І хоча автомобілі Tesla не оснащені обладнанням Starlink, яке дозволяє обходити встановлені владою обмеження в інтернеті, Пекін занепокоєний безпекою даних та соціальною стабільністю.
  • Маск є головним виконавчим директором компаній Tesla та Space Exploration Technologies Corp., яка почала запускати супутники Starlink у 2019 році. 
  • Затримка збігається з підвищеним суспільним невдоволенням американським виробником електромобілів у той час, коли напруженість у відносинах між Вашингтоном та Пекіном розпалюється. Розгнівані власники Tesla заповнили автосалони в Китаї на вихідних, скаржачись на те, що пропустили черговий раунд зниження цін. Автомобілі Tesla також були заборонені в китайських військових обʼєктах та житлових комплексах на початку 2021 року через побоювання щодо збору конфіденційних даних камерами, вбудованими в автомобілі.
  • Перший і другий етапи будівництва та розширення заводу Tesla у Шанхаї вже завершено. Завод, відкритий у 2019 році, тепер може виробляти 1 млн седанів Model 3 та позашляховиків Model Y щорічно після модернізації у 2022 році. Третій етап потребує додаткових будівельних робіт та більшої ділянки землі.
  • За словами одного з джерел, майбутнє третього етапу все ще може змінитися залежно від подальших вказівок високопосадовців центрального уряду. За словами людей, Tesla має підтримку місцевих чиновників Шанхаю.

Контекст

Китай став ключовим виробничим центром компанії Tesla. У 2022 році на заводі в Шанхаї буде випущено понад 710 000 автомобілів, що становить близько 52% світового виробництва компанії. Але споживчий попит у Китаї – найбільшому у світі ринку автомобілів та електромобілів – постраждав від уповільнення економічного зростання та дотримання донедавна політики Covid Zero.

Оскільки її бізнес у Китаї зупиняється, Tesla розширюється в інших частинах Азії, включаючи відкриття виставкових залів у Таїланді, автовиробник близький до попередньої угоди щодо створення заводу в Індонезії, який вироблятиме до 1 млн автомобілів на рік.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Tesla знизила ціни на електромобілі в Китаї вдруге менш ніж за три місяці через падіння попиту, компанія також зменшила ціни на свої найпопулярніші електромобілі Model Y і Model 3 в Японії, Південній Кореї та Австралії.

Tesla вивчає можливість розширення свого заводу недалеко від Остіна, штат Техас, на суму понад $775 млн, що свідчить про те, що автовиробник підтримує амбіції щодо збільшення виробництва на тлі побоювань Волл-стріт з приводу попиту на його автомобілі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні