Tesla знижує ціни в Китаї та інших азійських ринках через падіння продажів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Tesla знижує ціни в Китаї та інших азійських ринках через падіння продажів

Shutterstock

Провідний виробник електромобілів Tesla знизив ціни на електромобілі в Китаї вдруге менш ніж за три місяці через падіння попиту, пише Reuters. Tesla також зменшила ціни на свої найпопулярніші електромобілі Model Y і Model 3 в Японії, Південній Кореї та Австралії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скоординоване зниження цін було частиною зусиль щодо стимулювання попиту на продукцію Tesla на її заводі в Шанхаї, найбільшому виробничому центрі компанії, за інформацією джерела. Відомі автовиробники вже давно зверталися до стимулів перед слабкішим попитом для контролю над запасами, але до кінця минулого року Tesla вдавалося утримувати ціни на стабільному рівні або навіть підвищувати їх завдяки великому потоку замовлень від споживачів.
  • Минулого місяця Маск заявив, що «радикальні зміни відсоткових ставок» вплинули на доступність усіх автомобілів, нових та уживаних, і що Tesla може знизити ціни для підтримки зростання обсягів.
  • Останнє скорочення в Китаї, поряд зі зниженням цін у жовтні та пільгами, наданими китайським покупцям за останні три місяці, означає зниження цін на Tesla на 13–24% з вересня на другому за величиною ринку після США.
  • У пʼятницю Tesla знизила ціни на всі версії своїх автомобілів Model 3 та Model Y у Китаї на 6–13,5%, згідно з розрахунками Reuters, що базуються на цінах, вказаних на її веб-сайті. Наприклад, стартову ціну на Model 3 було зменшено до 229 900 юанів ($33 427) з 265 900 юанів. Постачання автомобілів Tesla китайського виробництва в грудні досягли найнижчого рівня за пʼять місяців.
  • У Кореї зменшення цін варіювалося від моделі до моделі, і складало від 6 до 10 млн вон (від $4725 до $7875).
  • Завод Tesla у Шанхаї, який був розширений минулого року, також експортує автомобілі до Європи. Проте наразі не було жодних безпосередніх вказівок на зниження цін виробником електромобілів на цьому ринку.

Контекст

У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.

Капітал мільярдера почав зменшуватися після непродуманого поглинання соцмережі Twitter. Це негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Частка Ілона Маска в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав черговий пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla зменшило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Tesla повідомила про рекордний обсяг поставок в останньому кварталі 2022 року, хоча він виявився меншим, ніж очікували аналітики. Водночас річні поставки склали 1,31 млн одиниць порівняно з трохи менше 1 млн 2021 року. Акції компанії впали на 69% у 2022 році, закінчивши рік на рівні $123,18.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні