Румунія дозволить імпорт агропродукції з України за ліцензіями /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Румунія дозволить імпорт агропродукції з України за ліцензіями

Shutterstock

Румунія дозволить імпорт української аграрної продукції лише за наявності ліцензій. Відповідний документ буде затверджений урядом країни, повідомив міністр сільського господарства Флорін Барбу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Імпорт зернових з України та Республіки Молдова буде дозволений тільки румунським фермерам та переробникам і буде можливий лише на ліцензійній основі», – написав Барбу у Facebook.
  • Він додав, що відповідний проєкт регуляторного акта готовий і буде затверджений урядом Румунії.
  • Проєкт нормативного акту розміщений на сайті румунського Мінсільгоспу. Документ передбачає, що імпорт агропродукції – пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку – з України та Молдови дозволено виключно місцевим операторам.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У відповідь Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Польська сторона наполягає, що саме вона має надавати відповідні дозволи.

26 вересня міністр агрополітики Микола Сольський повідомив, що Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур відповідно до рішення Єврокомісії та очікує відповідей від країн-сусідів. На той момент офіційна відповідь надійшла лише від Румунії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні