Категорія
Новини
Дата

S&P Global Ratings відновило кредитні рейтинги Ferrexpo

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings відновило кредитні рейтинги Ferrexpo plc, дію яких було призупинено 3 березня 2022 року, на рівні «CCC/C» з «негативним прогнозом». Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • S&P Global Ratings зазначило, що війна створила проблеми для діяльності Ferrexpo в Україні, хоча наразі «меншою мірою, ніж передбачалося». 
  • Розумне управління грошовими коштами й відсутність проблем з боргом мають підтримати стійкість Ferrexpo найближчими місяцями, йдеться у коментарі.
  • Водночас S&P звернуло увагу, що негативна рейтингова дія може бути викликана будь-якими наслідками, з якими стикається компанія в результаті дій проти її контролюючого акціонера (Костянтина Жеваго. – Forbes).
  • «Ми відновили кредитні рейтинги емітента Ferrexpo, дію яких було призупинено 3 березня 2022 року, на рівні «CCC/C», що відповідає довгостроковим і короткостроковим суверенним рейтингам України. Негативний прогноз відображає переважну невизначеність, у якій працює Ferrexpo, з операційного, управлінського та юридичного погляду», – йдеться у коментарі S&P.

Контекст

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Група Ferrexpo за підсумками півріччя отримала $27 млн чистого прибутку. Це на 67% менше показника аналогічного періоду 2022 року. Виручка за звітний період скоротилася у 2,8 раза – до $334 млн із $936 млн.

Основними причинами падіння в компанії називають зменшення обсягів виробництва через воєнні дії в Україні та нижчі ціни реалізації готової продукції. Показник прибутку виявився найнижчим для Ferrexpo щонайменше за останні 10 років.

У вересні цього року Ferrexpo повідомила, що дві її українські дочірні компанії – «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК» – отримали документи від виконавчої служби Мінʼюсту про арешт на частки корпоративних прав у розмірі 50,3%.

Наразі у судах розглядаються деякі позови проти групи та вищого керівництва ПрАТ «Полтавський ГЗК». На нещодавньому судовому засіданні щодо звинувачень у незаконному продажу відходів, які Ferrexpo продовжує вважати безпідставними, було затримано голову правління ПрАТ «ПГЗК». За цим рішенням група подала апеляцію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні