S&P знизило кредитний рейтинг України через план уряду з реструктуризації боргу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

S&P знизило кредитний рейтинг України через план уряду з реструктуризації боргу

Getty Images

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з «CCC+» до «CCC», після того як уряд оприлюднив план реструктуризації зовнішнього боргу до середини 2024 року, йдеться у повідомленні агентства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Прогноз щодо рейтингу в іноземній валюті – негативний, за рейтингом у національній валюті – стабільний.
  • «Рейтингова дія відбулася слідом за офіційною заявою України про те, що вона реструктурує свій зовнішній борг в іноземній валюті, щоб відновити стійкість державного боргу, у рамках нещодавно погодженої чотирирічної угоди про розширену кредитну лінію на суму $15,6 млрд із МВФ», – сказано у повідомленні S&P.
  • Негативний прогноз щодо довгострокового рейтингу відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України з огляду на план уряду щодо реструктуризації боргу.
  • У той же час агентство підтвердило короткостроковий рейтинг в іноземній валюті на рівні C і довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги в національній валюті (LC) на рівні CCC+/C за суверенними кредитами. Також S&P підтвердило рейтинг за національною шкалою на рівні «uaBB», а оцінка трансфертної та конвертованої валюти залишилася на рівні «CCC+».
  • Агентство планує опублікувати новий суверенний рейтинг України 8 вересня 2023 року.
  • За даними Bloomberg, зниження рейтингу S&P ставить Україну на один рівень із Ефіопією. У лютому Moodyʼs Investors Service знизило кредитний рейтинг України до другого нижчого балу Ca, нарівні з Аргентиною, пославшись на «тривалі проблеми» для її економіки та державних фінансів через війну з Росією.

Контекст

31 березня Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакету підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на $4,5 млрд.

Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

Перший транш на $2,7 млрд Україна вже отримала, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні