Володимир Зеленський провів зустріч із головою МЗС Саудівської Аравії принцом Файсалом бін Фарханом Аль Саудом /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Саудівська Аравія надасть Україні допомогу на $400 млн

Володимир Зеленський провів зустріч із головою МЗС Саудівської Аравії принцом Файсалом бін Фарханом Аль Саудом Фото Офіс Президента України

Україна отримає допомогу від Саудівської Аравії на $400 млн. Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак після зустрічі Володимира Зеленського з міністром закордонних справ Саудівської Аравії, принцем Фейсалом бін Фарханом Аль Саудом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це перший офіційний візит очільника МЗС КСА в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами (що відбулось 14 квітня 1993 р.), зазначив Єрмак.
  • За його словами, Україна отримає реальну допомогу від Саудівської Аравії. У рамках візиту в Офісі президента були підписані два документи, що формалізували надання Україні пакету допомоги у розмірі $400 млн: гумдопомоги на $100 млн та нафтопродуктів на $300 млн.
  • Зокрема, йдеться про Спільну програму співробітництва з Центром гуманітарної допомоги та допомоги Короля Салмана та Меморандум про взаєморозуміння із Саудівським фондом розвитку, уточнив Єрмак.

Контекст

Під час перемовин було відзначено важливість підтримки Саудівською Аравією суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема в межах ООН, повідомила пресслужба Офісу президента. 

Окрему увагу сторони приділили імплементації української формули миру. Зеленський запросив Саудівську Аравію взяти участь у започаткованому відповідному дипломатичному процесі, зокрема долучитися до реалізації окремих пунктів формули.

Зеленський окремо зазначив, що попри продовження збройної агресії Україна й далі робить свій внесок у глобальну продовольчу безпеку. Він висловив сподівання щодо залучення Саудівської Аравії до української ініціативи щодо постачання зерна в країни Африки, які потерпають від голоду.

На зустрічі відбувся обмін думками щодо участі саудівської сторони у повоєнному відновленні України, а також долучення до перспективних проєктів в інвестиційній, агропромисловій та енергетичній сферах.

У вересні 2022 року за посередництва Саудівської Аравії Росія погодилася випустити десятьох військовополонених іноземців, які воювали в Україні. На початку війни спадкоємний принц Саудівської Аравії обговорював можливість стати платформою для переговорів, розповів інтерв’ю Forbes голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні