СБУ оголосила в розшук російського мільярдера Фрідмана /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

СБУ оголосила в розшук російського мільярдера Фрідмана

Getty Images

Служба безпеки України оголосила у розшук російського мільярдера Михайла Фрідмана, про це свідчить розшукова база МВС. Його підозрюють у причетності до фінансування війни проти України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зазначається, що Фрідман переховується від органів досудового розслідування, а дата його зникнення – 10 жовтня 2023 року.
  • Йому інкримінують ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою).
  • Відповідно до даних, Фрідману не було обрано запобіжний захід.
СБУ оголосила в розшук російського мільярдера Фрідмана /Фото 1

Скриншот з бази МВС

Контекст

На початку вересня Служба безпеки України повідомила Фрідману про підозру. Слідство заявляє, що з початку великої війни Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів РФ.

Для фінансування «проєктів» Кремля він використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп», повідомляли в СБУ.

За твердженням СБУ, Фрідман задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «Армия России», що постачаються окупантам на передову. А також: організації збору матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні; страхування військової техніки, життя і здоров’я російських загарбників на фронті; забезпечення співпраці власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні